Кметът на Николово: Имаме сведения за 7 прасета в задните дворове

0
Стопаните са уведомени, че свинете им ще бъдат унищожени
Стопаните са уведомени, че свинете им ще бъдат унищожени Видео: БНТ

Продължава да е засилен контролът в района на индустриалната свинеферма в Николово, където вчера беше открито ново огнище на африканска чума по свинете.

Забранен е достъпът на външни лица на територията на комплекса, задължително се прави дезинфекция на влизащите и излизащите автомобили и хора, предава БНТ. Това е четвъртият случай на африканска чума по свинете в Русенско.

Областната дирекция по безопасност на храните в Русе започва клинични прегледи на домашни свине в населени места, за да гарантира своевременното откриване на Африканска чума по свинете. Комисия ще мине през селата Николово, Долно Абланово и Просена, за да провери дали стопаните, които са имали прасета, вече не са ги заклали. Заедно с дивите свине те са най-опасният преносител на заразата.

Марийка Николова - кмет на с. Николово: В задните дворове сведения имаме за 7 прасета. Уведомени са, че те ще бъдат унищожени. И ще минем да проверим дали това, което са предупредени, дали са го изпълнили.

Всички животни в трикилометровата зона ще бъдат евтаназирани и загробени на определено място. Само в свинефермата в Николово те са 17 хиляди.

Крайните мерки са наложителни, защото само на няколко километра от тук се намират други два големи свинекомплекса, а производството на трите досега осигуряваше 1/3 от свинско месо за страната.

В 10-километровата зона, в която влиза и фермата в Юделник, вече е забранена търговията, придвижването и транспортирането на живи животни.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари