Системата за неплатени глоби на "Дунав мост" тръгва от 17 юни

5
Има обаче много въпросителни около реализацията на идеята
Има обаче много въпросителни около реализацията на идеята Снимка: БГНЕС/архив

Новата система, която ще проверява дали водачите на автомобили имат неплатени глоби при напускане на страната, ще бъде въведена на ГКПП „Дунав мост“ в Русе в сряда, 17 юни, научаваме от Русе Медиа.

Оказва се, че прилагането на промените на българо-румънския граничен пункт е малко по-сложно, тъй като има много въпросителни около реализацията на идеята. Затова е свикана работна група от всички институции, ангажирани с въвеждането на системата, която постепенно изчиства неясните моменти.

На този етап е ясно, че ще се наложи на граничния пункт да работят служители на „Пътна полиция“, които ще бъдат командировани на румънска територия. Те имат правомощията да връчват административно-наказателни постановления и да отнемат шофьорската книжка, каквито граничните полицаи за момента нямат. Това ще бъде до 1 юли, когато се предвижда служителите на „Гранична полиция“ да поемат и тези задължения.

Тъй като гишетата за проверка на документи се намират на румънска територия, водачът трябва да премине по моста, където на българска страна да плати и съответната такса. Когато отиде на граничния пункт в Гюргево и се окаже, че не може да плати задълженията си, възниква въпросът къде оставя автомобила си, ако е сам и няма кой да продължи като шофьор. Не е ясно и как се прибира обратно през моста в България.

За проверяващите пък изниква въпросът къде ще бъде разположена системата, която ще проверява за неплатените глоби. В кабинките работят по един служител на Гранична полиция от България и един от Румъния, а място за трети човек с достъп до гишето. Трябва да се реши къде ще се намират пътните полицаи, към които ще се препращат за проверка пътуващите.

Системата, която отчита дали водачът има неплатени глоби или невръчени фишове и актове, е отделна от тази, с която работи Гранична полиция. Предстои двете да се свържат, защото на този етап граничните полицаи при проверка на документите за самоличност единствено могат да констатират дали даденото лице има проблем с институциите – примерно се издирва за връчване на призовка или за задържане. При тях обаче не се появяват данните, с които разполага „Пътна полиция“.

Изискването да се даде двучасов срок за заплащане на дължимите суми веднага поставя друг въпрос – къде ще изчакват автомобилите, докато водачите уредят паричните въпроси. На граничния пункт в Гюргево няма такава възможност. Ако глобата не се плати, колата се спира от движение, но не е ясно къде остава и кой я придвижва обратно до България.

Една от идеите е тази проверка за задължения да се прави при гишетата, където се заплаща такса „мост“ в България, за да не се получава струпване и изчакване на румънска територия. Дали това е опция, предстои да реши работната група.

Шофьорите ще имат възможност да плащат глобите си чрез ПОС терминал, а ако не могат – по банков път, през фирми посредници, през портала на МВР, както и с онлайн банкиране в рамките на два часа. В противен случай ще им бъдат отнети книжката и талонът, а ако колата, която шофират е на тяхно име, тя ще бъде спирана от движение, припомнят от „Пътна полиция“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари