Идва ли краят на таксите за преминаване на Дунав мост?

7
Това би било символична крачка към влизането на България и Румъния в Шенген
Това би било символична крачка към влизането на България и Румъния в Шенген

Това би било символична крачка към влизането на България и Румъния в Шенген

"Очакваме до края на годината България и Румъния да бъдат част от Шенгенското пространство. Ние имаме конкретни очаквания от правителствата на Нидерландия и Австрия. Тук сме, за да подпомогнем усилията на българските и румънските власти и да покажем, че България и Румъния говорят с един и същ глас". Това заявиха днес евродепутатите Илхан Кючюк и Влад Ботош на съвместна пресконференция на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Дунав мост" при Русе, цитирани от БТА.

"Противното означава България и Румъния да останат в периферията на Европейския съюз - не просто в географската, а и в политическата периферия на Европейския съюз. Смятам, че ние пропуснахме възможността България да комуникира много публично с обществеността на Нидерландия и Австрия. Затова след инициативите тук ще отидем заедно с колегата ми в тези две държави. Ще привлечем нашите либерални партии, които подкрепят България и Румъния да бъдат в Шенгенското пространство. Нужен ни е силен глас, който е консолидиран, но консолидацията трябва да започне на първо място от тук, от двете позиции, от двете страни", каза Илхан Кючюк, евродепутат от "Обнови Европа"/ДПС.

Влад Ботош заяви, че конференцията "Мост на очакванията: Значението на Шенген за България и Румъния", която се състоя вчера в Русе, ще се организира днес и в Гюргево.

"Само мога да кажа, че тези общи стъпки са тук и ще ги направим заедно", каза Ботош, евродепутат от "Обнови Европа"/"Съюз за спасение на Румъния".

Каталин Друла - председател на партия "Съюз за спасение на Румъния", заяви, че няма никаква причина Румъния и България да бъдат държани извън Шенген. Той призова правителствата на двете страни да премахнат таксата за преминаване през "Дунав мост" и това да бъде символична крачка към влизането им в Шенген. "Тази такса не бива да бъде вече тук. Ние искаме да видим едно свободно движение без опашки", каза Друла.

По повод изграждането на втори мост над река Дунав при Русе и Гюргево, за който бе съобщено преди няколко дни, че България и Румъния са подали съвместен проект пред Европейската комисия за предпроектно проучване, посланикът на България в Румъния Радко Влайков каза, че това е само част от решението на проблема със свързаността. "На първо място е Шенген, на второ е мостът, а на трето е пускането в експлоатация на ферибота между Русе и Гюргево", заяви Влайков.

По думите му тези съвместни действия между България и Румъния на всички нива няма как да не дадат своя резултат за влизането на двете държави в Шенген.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Александър
    България твърдо не е за ЕС! И ко искате, Софиян ци и парламент да крад ът по- малко ли? Какви то са ни историците, соц иолозите и политолозите такива са ни и политици те! Когато някой смята, че му е виновен друг, той не е за политик!
  • 5
    3
    Ф16
    Няма да стане капути.....Някой нещо бил казал,а дано ама надали.
  • 7
    2
    Стефан
    Съмнявам се,че таксите ще отпаднат. Първо, защото има договор между Румъния и България от 1952г., където е записано,че всички такси за моста се приемат със съгласието на двете държави. Второ таксите от моста у нас влизат в бюджета, а в Румъния в бюджета на Гюргево и представляват значима част от него.Имам лични наблюдения на моста от над 50г. Преди на всеки 2-3г. бригада от алпинисти го боядисваше, като за това отиваха към 2т. боя. Днес конструкцията е видимо ръждясала така, както никога не съм я виждал. Таксата за преминаване на моста носи на България почти 30 милиона лева годишно.
  • 11
    1
    Минувач
    И кой ще пълни касичката?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари