Село със 17 жители прави референдум

0
13 от тях са сложили параф в подписка срещу разкриването на кариера за добив на индустриални материали
13 от тях са сложили параф в подписка срещу разкриването на кариера за добив на индустриални материали

Първият референдум в община Враца по ирония на съдбата може да проведе най-малкото населено място.

В Мало Пещене по постоянен адрес се водят 17 души. 13 от тях са сложили параф в подписка срещу разкриването на кариера за добив на индустриални материали от находище „Глория“ в непосредствена близост до населеното място. Така законът позволява на местните да проведат публично допитване по темата, пише Кмета.бг.

Организатор на кампанията е председателят на сдружение „За просперитет на Мало Пещене“ Милен Василев. Той е млад човек, свързан със селото, който се бори за неговото съживяване.

„Каузата ни е да мотивираме хората да се върнат в Мало Пещене, или да го изберат за свой бъдещ дом. Вече има няколко млади, които да решили да го направят и дори да развиват селски туризъм с къщи за гости. Намерението им обаче няма да е в сила, ако се разкрие на тази кариера, коментира Василев. Той уточни, че местните се опасяват от замърсяване, шум и разбити пътища, ако концесията стане факт и започне планираното добиване на глауконитови пясъчници.

За щастие, в момента процесът е спрян, припомня инициаторът на референдума. След протест пред РИОСВ във Враца миналата година (б.а. – към който се присъедини и кметът на общината Калин Каменов) екоинспекцията върна решението за ОВОС със забележки.

„Това на практика връща потенциалния концесионер на „кота нула“ и дава време да спрем процеса. Ще се борим с всички законови възможности. Вярваме, че Мало Пещене може да бъде новатор с първия успешен референдум на местно ниво в община Враца, заяви още Милен Василев.

Междувременно подписката против кариерата вече е входирана в общинския съвет на Враца. На предстоящото заседание на 26 февруари местните парламентаристи ще трябва да решат дали да дадат зелена светлина за първото в демократичната история допитване до населението във Врачанско.

Източник: kmeta.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари