„Възраждане" внесе подписка за още един референдум

1
Жители на Монтана настояват да бъдат питани преди превръщането на язовир Огоста във фотоволтаичен парк от поредния "чужд инвеститор", домогващ се до пореден публичен държавен ресурс
Жители на Монтана настояват да бъдат питани преди превръщането на язовир Огоста във фотоволтаичен парк от поредния "чужд инвеститор", домогващ се до пореден публичен държавен ресурс Снимка: „Възраждане" / Фейсбук

От политическата формация очакват референдумът да бъде насрочен със следващите избори

Подписка с искане за свикване на местен референдум е внесена в Община Монтана. Инициативата за нея е на местен Инициативен комитет, подкрепен от структурата на „Възраждане" в Монтана и народния представител и кандидат за кмет на града от „Възраждане" – Петър Петров, информира БТА.

Вносителите настояват хората в общината да се произнесат за инвестиционните намерения на голяма немска компания за изграждане на плаващ фотоволтаичен парк на 10 000 декара в язовирОгоста" край Монтана, подкрепена както от предишното служебно правителство, така и от кмета и общинския съвет в Монтана.

Искането за референдум е подкрепено с подписите на 7400 жители на община Монтана, което означава, че по закон е задължително местният референдум да се проведе и гражданите да се произнесат по въпроса „за" или „против" изграждането на фотоволтаичен парк са.

От „Възраждане" очакват референдумът да бъде насрочен със следващите избори, които са местните избори, насрочени на 29.10.2023г.

"Възраждане" смятат, че хората в Монтана трябва сами да решат дали в язовирОгоста", разположен на територията на общината, да има или не фотоволтаичен парк, експлоатиран от чуждестранен инвеститор, а не друг да вземе това решение вместо тях, като се съобразява с чужди интереси. От партията ще призоват на референдума да се гласува против изграждането на фотоволтаичен парк в язовир "Огоста", тъй като смятат, че реализацията на този проект няма да донесе трайни и дългосрочни ползи за местната общественост, че прекаленото напълване на язовира ще създаде опасност за хората в града и региона при проливни дъждове, че разполагането на соларни панели по повърхността му ще унищожи флората и фауната в язовира, че ще се ограничи достъпът на хората до язовира, който е една от атракциите на Монтана, а и произвежданата от този фотоволтаичен парк енергия ще се изнася в чужбина, а няма да е за България и местните хора, които ще продължават да плащат скъпа електроенергия, докато харизваме държавните си ресурси на чужди фирми. Подобни паркове в Германия са изградени на няколко места и заемат 7-8 процента от повърхността на водоемите, в Полша е с най-голяма заета площ от 11 процента, а при нас се иска паркът да заеме много повече от половината от повърхността. „Това не бива да бъде допуснато и интересите на местните хора трябва да бъдат защитени", коментираха от местната структура.

По закон Общинският съвет е длъжен да се произнесе с решение по искането за референдум в едномесечен срок.

Кандидатът за кмет Петър Петров пък заяви, че референдумите са най-демократичната мярка, която е позната в наши дни, и те ще са средство, което той ще ползва след като спечели кметската надпревара, защото за него са важни хората, това как живеят и какво искат да правят с града. Той ще прилага референдумите по всички важни за местната общественост въпроси, за да приобщи реално жителите към управлението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари