Сърбите консумират 150 000 тона месо от умрели животни

0
Сърбите консумират 150 000 тона месо от умрели животни
Снимка: webcafe.bg

В съседна Сърбия всяка година се пускат на пазара 150 000 тона месо от умрели животни.

Това прави около 300 милиона евро оборот на черния пазар от продажбата на това смъртоносно месо. В страната има изградена огромна нелегална мрежа, която е добре организирана от кланиците до месарниците. "От около 250 000 тона месо от умрели животни всяка година на сръбската трапеза се връщат поне 150 0000 тона за консумация. Да вземем дори само цената от 2 евро на килограм, колкото е цената на суровината за производство на пастет, плескавица и други продукти, достигаме до фантастичната цифра от 300 милиона евро годишно, които са в оборот в този бизнес. Всичко това става възможно благодарение на зловещото законодателство", обясни директорът на белгийския завод "Зелена" Серж Аме, който миналата година откри огромен завод край Белград.

Белгия съди Сърбия поради неспазване на двустранното споразумение, отнасящо се до изхвърлянето на животинския отпадък. Изправен пред международен арбитраж, сръбското правителство създаде специална група за разследване. Това доведе до ареста на две лица, в чиито месарници бяха открити тон и половина месо от умрели крави и коне.

Месото от умрели животни е опасно както за хората, така и за животните. За съжаление продажбата на подобно месо е практика. "Всичко това нещо аз бих го окачествил като опит за убийство" каза председателят на ветеринарната камера д-р Саша Стокич пред сръбската преса. Според него в момента на клането животните трябва да имат жизнени функции, но ако вътрешните органи не се премахнат до половин час, месото е опасно за консумация.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари