Русенец пита: Може ли да се изгради национална велосипедна мрежа?

3
Подходяща инфраструктура за велотранспорт между градовете и селата няма
Подходяща инфраструктура за велотранспорт между градовете и селата няма

Основателят на сдружението Ruse GO Иван Белчев с авангардно предложение към министъра на транспорта Николай Събев

В открито писмо, русенецът споделя: 

"Едно от правомощията на министъра на транспорта е развитието на пътната инфраструктура (съвместно с министъра на регионалното развитие и благоустройството).

Министърът упражнява своите правомощия в областта на транспорта, като разработва стратегия за развитие и преструктуриране на транспорта.

Велотранспортът е приятен, здравословен и природосъобразен начин за придвижване. Все повече можем да видим употребата на електрически велосипеди, тротинетки и други превозни средства, които биха могли да се използват за преминаване на големи разстояния. За жалост подходяща инфраструктура за велотранспорт между градовете и селата няма, и така хора, живеещи извън района на местоработата си, са принудени да използва своя автомобил, междуградски или ЖП транспорт. Няма алтернатива за придвижване чрез велосипед, бил той електрически или не.

Предложението ми е да се изгради национална велосипедна мрежа, която да има за цел свързването на основните населени места в България чрез нов велосипеден път. Този път да бъде двулентов, за да могат да се разминават два велосипеда и да дава безопасна среда за велосипедиста. 

Знам за съществуването на регионални проекти за изграждането на извънградски велопътища, които са свързани с насърчаването на туризма, но България се нуждае от ефективна национална стратегия за велотранспорта в лицето на транспортния министър, защото велосипедът е предимно транспортно средство, с което хората биха могли да се придвижват ежедневно между близки населени места".

Иван Белчев

Градски и екоактивист от Русе

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари