Иван Белчев зададе въпрос на служебния министър на здравеопазването

1
Въпросът на русенския депутат от ПП-ДБ е свързан с високата заболеваемост от онкологични заболявания в някои области у нас
Въпросът на русенския депутат от ПП-ДБ е свързан с високата заболеваемост от онкологични заболявания в някои области у нас Снимка: Стопкадър от БНТ

Въпросът на русенския депутат от ПП-ДБ е свързан с високата заболеваемост от онкологични заболявания в някои области у нас

Народният представител от коалицията „Продължаваме Промяната - Демократична България“ в 19-и МИР - Русе Иван Белчев предлага създаването на междуведомствена комисия за изследване причините за високата заболеваемост от онкологични заболявания в областите Русе, Кърджали, Плевен, Хасково, Шумен и Варна.

Ето какво точно гласи въпросът на Белчев до служебния министър на здравеопазването Галя Кондева-Мънкова:

"ЧРЕЗ

Г-Н РОСЕН ЖЕЛЯЗКОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

49-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

ДО

ГАЛЯ КОНДЕВА-МЪНКОВА

СЛУЖЕБЕН МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

В Ъ П Р О С

от Иван Белчев, народен представител от парламентарната група на „Продължаваме Промяната - Демократична България“

На основание чл. 90, ал.1 от Конституцията на Република България и чл. 92, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, внасям следния въпрос:

ОТНОСНО: Изследване на причините за високата заболеваемост от онкологични заболявания в областите Русе, Кърджали, Плевен, Хасково, Шумен и Варна

Уважаема госпожо Министър,

Имайки предвид предоставените от Вашето министерство статистически данни за онкологичната заболеваемост от 2005 до 2022 г., бих искал да Ви адресирам следните въпроси, свързани с тревожно високите показатели на онкологични заболявания в област Русе и други засегнати области.

На базата на представените данни, Русе се откроява с 606,9 новообразувания на 100 000 население, което значително надвишава средното за страната ниво от 405,8 новообразувания. Освен Русе, високи показатели се наблюдават и в областите Кърджали, Плевен, Хасково, Шумен и Варна. Статистиката показва тревожна тенденция през последните 10 години с увеличаване на случаите на онкологични заболявания в област Русе, особено в Ректосигмоидалната област, Правото черво, Черния дроб и интрахепаталните жлъчни пътища,Меланом и злокачествени новообразувания на кожата, Млечната жлеза, Простатата и Пикочната система.

Прилагам съответните диаграми и данни в табличен вид за по-детайлно изследване.

Предлагам създаването на междуведомствена комисия, която да проучи детайлно причините за високата заболеваемост в тези области. Възможни фактори могат да включват специфичната промишленост, качеството на околната среда, питейната вода, климатичните и географските особености.

Във връзка с това, моля да ми предоставите информация за следното:

  1. Възможно ли е създаването на такава междуведомствена комисия или работна група?

  2. Какви мерки може да се предприеме за анализиране на причините за високата заболеваемост и на базата на тях съответно профилактика на онкологични заболявания?

  3. Възможно ли е да се локализират райони с най-висока заболеваемост в тези области на базата на данните, която разполагате? Ако не, какви данни са нужни и как може да се достигне до тях без да се нарушават правата на онкоболните?

Парламентарният въпрос има за цел да информира специалисти и обществеността за тревожните данни относно онкологичните заболявания в област Русе и други засегнати области и подчертава необходимостта от незабавно действие. Чрез искането за създаване на междуведомствена комисия, въпросът насочва вниманието към разследването на потенциалните причини за високата заболеваемост, включително екологични, социални и икономически фактори. Създаване на комисия и анализ на възможните причини ще доведе до формулиране на политики за подобрение на здравните условия и превенция на заболяванията, както и да се мобилизират ресурси за по-дълбоко изследване и реакция на здравните кризи в засегнатите области.

Благодаря Ви за вниманието и очаквам Вашия писмен отговор.

Приложения:

  1. Злокачествени новообразувания на 100 000

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1PRpWNlXOfDt5NT0I7rEL8YoVpNg1_xkU/edit?usp=sharing&ouid=103596994422350680206&rtpof=true&sd=true

  1. Данни Онкоболни Рак Русе

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1_E44-eJU9aLp1Ulp68iPu_3fyDVI3pZY/edit?usp=sharing&ouid=103596994422350680206&rtpof=true&sd=true


21.04.2024 г.,

гр. София

С уважение,

Иван Белчев, народен представител

от ПГ на „Продължаваме Промяната - Демократична България“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    11
    БКП умре!
    РуZZшлямските тролчета газ пикаят от яд и злоба! КЕЕЕЕФФФФ!
  • 2
    10
    Бат Жоро
    ППДЪЕБА НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ
  • 8
    9
    избирател
    Иван Белчев каквито и въпроси да задава не го бръснат за слива,а другите русенски депутати изобщо не ги знаем.
  • 5
    8
    Офффф
    А ти, Забелев какво общо имаш с медицинската проблематика и експертиза та задаваш такива въпроси?! Симулираш активност та да набираш гласове за изборите, това е истината, нали?
  • 5
    7
    Реалноста
    Хубава работа ама забелена, леко спарена
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари