Русе отбеляза тържествено празника на Франкофонията

0

СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ и Монтюпе ЕООД, със съдействието на Русенски университет „Ангел Кънчев“, организираха за поредна година честването на международните дни на Франкофонията в града

От пет десетилетия насам, месец март е посветен на отбелязването на Франкофонията по цял свят, а България се присъединява към тази традиция през 1993 г. В знак на общите усилия на СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ и Монтюпе ЕООД в Русе, дните на Франкофонията затвърждават своето специално място в календара със събития на града. През тази година събитията се състояха в рамките на три дни (12, 13 и 21 март).

Френско кино беше тема на откриващото събитие, което се проведе на 12 март (вторник) в Русенския университет „Ангел Кънчев“ с филма „Les héritiers“. Събитието бе отворено и за външни посетители и събра много любители на френското филмово изкуство.

Тържествата по случай на Франкофонията продължиха и през следващия ден – 13 март (сряда), когато СУЕЕ стана домакин на волейболна игра, в която участваха ученици от френските паралелки към училището и играчи от волейболния отбор на Русе –  „Дунав“.

Празненствата по повод франкофонските дни завършиха на 21 март (четвъртък) с най-голямото франкофонско събитие в Русе – тържество с участието на учениците франкофони от начален, среден и горен курс на училището.

Програмата на учениците франкофони, водена от Силвестър Андре от Монтюпе и Кристина Петрова от 12 „Г“ клас, включваше рецитали, а също и авторските пиеси „Деца и родители“, „Щастието за 10 клас е…?“ и „Принцът и принцесата.

Студенти от Русенския университет се включиха с поетичен рецитал на тема „Тази любов“, а учениците добавиха със свои рецитали на поемите „Il pleut“  и „Le Cancre“. А  музикалните любители се насладиха на песни на известни певци, сред които „Andalouse“ на Кенджи Жирак, „Rituel“ на Тиери Симон и „On écrit sur les murs“.

Събитията по повод дните на Франкофонията в Русе приветстваха и широката общественост и тези, които желаеха да опознаят по-добре френската култура, език, ценности и традиции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари