Историческа възстановка: Ангел Кънчев се самоуби на русенския бряг

3
Поводът е 152 години от саможертвата на революционера
Поводът е 152 години от саможертвата на революционера Видео: КИС 13

Поводът е 152 години от саможертвата на революционера

С възстановка Русе отбеляза 152 години от саможертвата на Ангел Кънчев.

По традиция бяха поднесени венци и цветя пред паметника на революционера в града, информира телевизия КИС 13.

В началото на 1871, Ангел Кънчев е определен от Българския централен революционен комитет за помощник на Васил Левски. Получава задача да се заеме с организацията в Северна България. Създава революционни комитети в десетки села, както и в градовете Русе и Разград.

През март 1872 прави опит да се прехвърли тайно в Румъния, но е издаден и обграден на русенското пристанище. За да не бъде заловен жив, сам слага край на живота си. Последните му думи са: "Да живее България!".

Днес в Русе пресъздадоха събитията от онова време. След възстановката, пред паметника на Ангел Кънчев, се състоя и възпоменателна церемония по случай 152 години от смъртта на бележития български революционер.

Свещеници от Русенската света митрополия отслужиха заупокойна молитва за Ангел Кънчев и падналите за Освобождението на България.

Накрая пред паметника на революционера бяха поднесени венци и цветя в знак на преклонение пред неговата саможертва.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    Абдал Демократович
    Що за извращение. Това дъно не го ли изкопахме най-сетне, не знам.
  • 3
    3
    Ха-ха-хах!
    Машалла! Евалла! Велика актьорска игра! Искрено се смях как на 0:39 мин. от клипа А.К. започва да подтичва като току-що оноден гьотверен!
  • 4
    2
    викаш даскале,
    накрая публиката трябваше да плаче,а?!? Аплодисментите не са за събитието, а за играта на актьорите! Това в даскалското училище май не сте го учили?!?
  • 0
    1
    daskal
    Не бях там, ама казват, че накрая публиката е ръкопляскала. Твърде идиотско е, не мислите ли? По тази логика могат да "обесят" Левски, да "застрелят" Ботев и пак да ръкопляскат на възстановката.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари