Русенци отбелязаха 152 години от смъртта на Ангел Кънчев

3

Пред паметника на героя се проведе тържествена церемония

152 години от смъртта на бележития български революционер Ангел Кънчев отбелязаха днес русенци. Церемонията, която беше организирана от Общината в дунавския град, се проведе пред паметника на героя на ул. „Славянска“. На събитието присъства и заместник областният управител Георги Георгиев, който заяви, че няма нищо по-естествено от това днес да си спомним за Ангел Кънчев чрез неговите завети и дела, посветени на желанието му за свободна и независима България.

Именно затова сме длъжни и днес да продължаваме да отстояваме свободата в ежедневието си, доказвайки, че тя може и трябва да е реалност. Необходимо е да осъзнаем, че свободата не е даденост, а нещо, което се постига всеки ден. Нещо, което изисква да работим постоянно за сбъдването на надеждите на нашите възрожденци за демократична и правова държава. Решенията, които вземаме и ценностите, които отстояваме ще покажат доколко сме способни да следваме пътя, който ни бе очертан от достойните ни предшественици като Ангел Кънчев, каза в обръщението си Георгиев.

„От нас зависи какъв ще бъде утрешния ден, защото ние сме тези, които го съграждат. Единствено ние определяме какъв ще бъде той – момент на примирение и забрава, на равнодушие и безличие или на градеж и прогрес“, допълни още заместник областният управител. Той заяви още, че дните на Ангел Кънчев са били мерило за почтеност и доблест, за неустрашимост и безрезервно родолюбие и това е причината той завинаги да остане сред най-ярките символи на любовта към Отечеството.

Слово произнесе и кметът на Община Русе Пенчо Милков. „Зад историята стои човешки живот и пример. Това е един млад българин, едно момче, което освен революционер е и книжовник, млад мъж, който с вяра и плам е вършил всичко“, каза кметът Милков и се обърна към множеството от млади хора, които присъстваха на церемонията, че днес не е нужно да произведат фатален изстрел, за да докажат, че обичат България.

„Днес е важно да дадете не живота си, да дадете част от силата си, времето си, част от средствата си за тази България, за която тези млади хора дадоха живота си. Трябва да обичаме България всеки ден“, сподели още кметът.

Отслужена бе и заупокойна молитва за Ангел Кънчев и за падналите за Освобождението на нашето отечество от Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Негово Високопреосвещенство Наум и свещеници от Русенската Света Митрополия. Епископ Макарий призова младите хора да запазят духовната си чистота.

„Младостта е символ на невинност, на духовна чистота. Колкото по-дълго запазите чистотата си, толкова по-способни ще сте на големи, велики неща. Ние се надяваме на Вас, а Вие ще се учите от подвига на хора като Ангел Кънчев“, каза още Макарий.

По традиция церемонията завърши с полагане на венци и цветя, а Мартин Сиромахов от Вокално студио „Слънчеви ноти“ с вокален педагог д-р Наталия Константинова изпълни „Българийо, единствена си ти“. Прозвуча и стихотворението „Самоубиец“ от Пенчо Славейков. В събитието се включиха Общинският духов оркестър, както и Младежкият гвардейски отряд към Общинския младежки дом. Водещ на церемонията беше актьорът от Драматичен театър „Сава Огнянов“ Венцислав Петков.

Припомняме, че Ангел Кънчев има ключова роля при формирането и дейността на Русенския революционен комитет.

Сред официалните гости бяха народният представител Иван Иванов, председателят на Общинския съвет академик Христо Белоев, заместник-кметовете Енчо Енчев и Димитър Недев, ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ проф. д-р Пламен Кангалов, общински съветници, представители на академичната общност, на местната и държавна власт, както и ветерани, и войни от запаса и резерва.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари