Повече от половината секвенирани проби в страната са на "Омикрон"

0
Най-много случаи на Омикрон са били констатирани в София-град (46) и областите Стара Загора (17) и Благоевград (14)
Най-много случаи на Омикрон са били констатирани в София-град (46) и областите Стара Загора (17) и Благоевград (14) Снимка: iStock

Най-много заразени с новия вариант са в град София

В Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/ чрез целогеномно секвениране от ново поколение успешно бяха анализирани 234 клинични проби със SARS-CoV-2. Клиничните проби са взети от пациенти с COVID-19 в периода 03 - 13.01.2022 г. и са изпратени от 30 различни лечебни заведения от 21 области на страната, съобщиха от НЦЗПБ.

При 129 (55.1%) проби се установи вирусен вариант Омикрон (ВА.1) и при 105 (44.9%) вариант Делта (В.1.617.2) или подварианти на Делта (AY.*) на SARS-CoV-2.

Най-много случаи на Омикрон са били констатирани в София-град (46) и областите Стара Загора (17) и Благоевград (14)

Окончателният анализ за дефиниране на вирусните варианти е извършен с помощта на програма Nextclade v1.13.0. и Pangolin COVID-19 Lineage Assigner v3.1.17.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари