Професор Христова за Омикрон: Обикновено при него има хрема, суха кашлица, болки в гърлото, отпадналост

1
По думите й при Омикрон загубата на вкус и обоняние е по-рядка
По думите й при Омикрон загубата на вкус и обоняние е по-рядка Видео: NOVA

„Очакваме процентът на заразени с Омикрон бързо да се повишава, съдейки по данните от другите страни, както и от високата заразност на Омикрон, по-краткия инкубационен период и високия брой на безсимптомни случаи при него”

 Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в студиото на „Здравей, България” по NOVA.

„12-те открити положителни проби у нас се оказаха от седмицата преди Бъдни вечер. Така че на практика имаме 12 проби от 90. Процентът е 4 спрямо общия брой секвенирани, но съотнесен към времето е по-висок. Очакваме този процент да се повишава. Това не е процентът в страната”, уточни тя.

По думите й Омикрон атакува по- често горните дихателни пътища, отколкото долните и белия дроб спрямо Делта варианта. „Трябва да имаме предвид и ниското ниво на ваксинирани у нас. Може да се окаже и че не протича чак толкова леко. Трябва да вземем мерки, да не подценяваме тази опасност, но и да не изпадаме в паника, защото има мерки, с които можем да се предпазим – ваксиниране, носене на маски и да знаем, че все пак в Министерстово на здравеопазването има експерти, за които тази пандемия не е първата”, добави Христова.

По думите й при Омикрон загубата на вкус и обоняние е по-рядка. „Обикновено при него има хрема, суха кашлица, болки в гърлото, отпадналост, температура до 37,5-38. Възможно е да премине доста бързо, но предвид ситуацията е добре да се изследваме и да се карантинираме”, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

На въпрос дали може да се очаква затягане на мерките и нов локдаун, тя отговори: „Предстоят сериозни обсъждания с експерти с различен профил, защото всяка една мярка трябва да се огледа от всички страни преди да се препоръча. Всички мерки са на масата, зависи от ситуацията. Тя се следи 24/7”.

Експертът препоръча спазване на настоящите мерки и наблюдаване на ситуацията, така че при нужда това да може да се промени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Господ дава зъби два пъти, третия ще трябва да си ги платите!"

Надпис в стоматологичен кабинет

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари