Задава ли се пълен локдаун у нас заради "Омикрон"?

0
"Всички заразени с „Омикрон“ са на домашно лечение", заяви доц.Ангел Кунчев
"Всички заразени с „Омикрон“ са на домашно лечение", заяви доц.Ангел Кунчев

"Пълен локдаун или прекъсване на учебния процес заради „Омикрон“ към момента не е планирано"

Това заяви в предаването „Тази сутрин“ по bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той увери, че ще се стигне дотам само при чувствително влошаване на ситуацията.

Вчера първите 2 положителни проби на варианта „Омикрон“ бяха официално потвърдени от НЦЗПБ. Експертите очакват увеличение на новите случаи на заболели с коронавирус.

„Факт е, че никой от тях няма нужда от медицинска помощ. Факт е, че те са пръснати във всички възрастови групи, като започнем от 10-годишни и свършим със 70-годишни“, обясни доц. Кунчев за установените вече случаи. Той уточни, че пробите са взети между 20 и 22 декември, а процесът на секвениране отнемо от една седмица до 10 дни. 

„Средната заболеваемост в страната в момента все още е около 350 на 100 000 души, което не е високо“, отбеляза доц. Кунчев.

Според него много бързо „Омикрон“ ще стане доминиращ. „Във Великобритания имаше удвояване на случаите на всеки два дни", припомни той. 

„Когато обхване много хора, натискът върху болниците ще е много голям", каза още доц. Ангел Кунчев. Той обаче уточни, че потвърдените случаи на „Омикрон“ у нас са с по-леко протичане и са на домашно лечение. 

 „Пълен локдаун за мен е изключен. През изтеклите 2 години минахме през почти целия набор от мерки и до голяма степен научихме уроците си: че не трябва да се хвърляме нито в едната, нито в другата крайност. Ако удариш много силно икономическия и социалния живот, хората не го приемат положително“, коментира още главният държавен здравен инспектор.

„Лошото е, че излизайки от четвъртата вълна не слязохме до нормални граници, а останахме на една по-висока база, от която започва растеж“, посочи главният здравен инспектор.

Според него „Омикрон“ ще стане доминиращ вариант много бързо. „По-важното е колко хора ще имат нужда да влязат в болница, колко ще попаднат в интензивни отделения и какви жертви ще дадем – това е ключовото“, коментира доц. Кунчев.

„Наблюденията показват, че при този вариант протичането на заболяването е малко по-леко, но и при по-ниска смъртност, когато са обхванати твърде много хора, натискът върху билниците ще е много голям“, прогнозира той. По думите му вероятно не всички заразени ще имат нужда от болнично лечение.

Според него вариантът вече циркулира, особено по време на празниците. „Аз очаквам бум не само в големите градове, ще го има и в ски центровете, неминуемо е това – всички знаехме, че след вълната в Западна Европа, ще дойде и у нас“, посочи доц. Ангел Кунчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На всички баби и дядовци, кито не са се държали добре през годината, дядо Коледа ще им подари внуците за цялата коледна ваканция.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари