Нивото на река Янтра стигна 5,85 метра

0

Придошлите води заляха част от ул. „Крайбрежна“, „Св. 40 мъченици“, "Килифарево, Самоводене, Ресен и Шемшево.

Нивото на река Янтра достигна 5,85 метра след излелия се дъжд от 110 литра на кв. м.. Пикът на прилива бе измерен на 3 юни около 9:00 часа в района на квартал "Асенов" в старата столица.

Според експерти критичното й ниво за разлив е малко над 6 метра. Все пак придошлите води заляха части от улица „Крайбрежна“ в подножието на кв. „Св. Гора“, както и дворът на църквата „Св. 40 мъченици“. Още в ранни зори на мястото пристигна кметът Даниел Панов, пише вестник Борба.

Около 8:00 тази сутрин по телефона го потърси лично Бойко Борисов. Премиерът се уведоми за обстановката и даде наставления за действия, след което уверил, че Държавата ще помогне в нужда на община Велико Търново. Самият Панов пък прекара будна нощ и още около 03:00 часа е започнал обиколки в региона. Едва около 09.00 ситуацията се успокои, след като водите на реката започнаха да спадат.

Към 10:00 нивото при кв. „Асенов“ бе по-ниско с около 3-5 см. Служители на общината, полицията, пожарната и Гражданска защита са по критичните места, включително и ръководството – старши комисар Димитър Машов, комисар Красимир Кръстев, главен инспектор Валентин Къндев. С около 90 сантиметра сутринта бе спаднало нивото на р. Белица в Дебелец и Килифарево. Янтра също се понижава с около 10 см. в село Пушево, където под вода се оказаха и улици в най-ниските зони. Понижават се нивата и на притоците в района. Във Велико Търново нивото се задържа на около 1,10 метра от критичната стойност. По предварителни данни, щетите от минималните засега наводнения, във Великотърновско са незначителни. Няма поражения и по ценната църква- музей „Св. 40 мъченици“, чиято главна врата е и водоустойчива.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов разпореди денонощен мониторинг на реките Янтра и Белица, на притоците им, деретата и водостоците. 

Мярката е във връзка с обилните валежи, които се очакват през тази седмица, държи се постоянна връзка с кметовете и кметските наместници на населените места в общината. Под наблюдение е и проводимостта на речните корита, особено в частта под мостовете. На всеки 15 минути в контролния център в Община Велико Търново постъпва актуална информация за движението на водите, събирана от радарните сензори на телеметричната система. Тя предава в реално време данни от кв. „Чолаковци“, Килифарево и с. Пушево. Към момента се отчита спад на водните нива и от трите места. Няма подадени сигнали за аварийни или бедствени ситуации и в населените места от община Велико Търново. Всички общински язовири са в задоволително експлоатационно състояние и имат достатъчно капацитет за поемане на водата от дъждовете.

Последното голямо наводнение в община Велико Търново е от 23.06.2014 –та. Тогава водите на Янтра достигнаха близо 10 метра, а за възстановяване на щетите Държавата даде над 2 млн.лв. Водата пък е достигала над 11 метра през лятото на 2005-та.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари