Не може да активират студения резерв на ТЕЦ "Русе"

1
Предприети са мерки за гарантиране на енергийната сигурност в страната
Предприети са мерки за гарантиране на енергийната сигурност в страната

Няма опасност от режим на тока. 

Това обяви на брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По думите й правителството е предприело всички необходими действия това да не се случи, предаде Канал 3.

"Гърция обяви, че затваря износа на електроенергия, в такава процедура са и други съседни държави. Не сме изолирани", поясни Петкова.

Според нея зимната обстановка остава усложнена и това налага по-високо потребление във вътрешността на страната. Министърът в оставка благодари за оказаното съдействие от страна на МВР и АПИ на енергоразпределителните дружества. 

"До преди един час нямаше населено място без електрозахранване. Ако има авария се отстраняваше до часове. Към този момент има информация за община Вакарел, където 362 абонати на ЧЕЗ са без ток", допълни Петкова. 

Министърът в оставка каза още, че зимната обстановка в цяла Европа е усложнена. 

"Целта е гарантиране сигурността на битовите потребители. Енергийният системен оператор следи ситуацията. Предприети са мерки за гарантиране на енергийната сигурност в страната", каза още Теменужка Петкова.

Тя обяви, че системата ни е достигнала своя пик и е надминат 20-годишен рекорд в натоварването на мрежата, като потреблението е достигнало над 7500 мегавата.

"Всички мощности работеха на 100%. Имаше проблем с активирането на студения резерв. От общо 6 енергийни предприятия, в две имаше проблем ТЕЦ "Русе" и ТЕЦ "Бобов дол". За радост нещата се нормализираха и в ТЕЦ "Бобов дол" вече работи", обясни министърът в оставка, като поясни, че не може да бъде активиран студения резерв на ТЕЦ "Русе". 

"Изпълнителният директор на ЕСО поиска помощ от Румъния. Става дума за предоставяне на помощ, която е ясно определена в Организацията на всички електроенергийни оператори в Европа. Всяка страна иска помощ, ако има възможност я предоставя, ако не - отказва. Те отказаха", коментира Петкова, относно отказа на Румъния за доставка на електроенергия за България. 

"Ние отказахме помощ на друга наша съседка - Турция, искаха приблизително 200 мегавата. Такава помощ се оказва непрекъснато. Това е нормална рутинна операция. Няма нищо необичайно и притеснително", поясни още тя. 

Теменужка Петкова бе категорична, че Българската електроенергийна система е стабилна и работи добре.

"Енергийните ни предприятия работят почти в максимален режим, няма проблеми", допълни Петкова.

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари