Венко Сабрутев: Ниската цена на тока е гарантирана на битовите потребители със закон

0
"Лукойл" вече не е златна кокошка за определени политически кръгове в България, отбеляза депутатът
"Лукойл" вече не е златна кокошка за определени политически кръгове в България, отбеляза депутатът Снимка: Венко Сабрутев / Facebook

Държавният ТЕЦ произвежда 4 пъти по-скъп ток, отколкото пазарът може да поеме, заяви депутатът

За първи път в България със закон е гарантирано дългосрочно битовите потребители да бъдат на регулиран пазар, който ползва много по-ниска цена на тока от тази на свободния пазар.

Това каза пред БНР депутатът от ПГ на ПП-ДБ Венко Сабрутев, член на комисията по енергетика в Народното събрание.

"Цената на тока за битовите потребители няма да се промени драматично. Битовите потребители със закон са гарантирани на регулиран пазар до 2026 г. За първи път битовите потребители са гарантирани с ниската цена през закон. Това, че законът казва, че до 2026 г., не означава, че след 2026 г. няма да има допълнителен инструментариум за това битовите потребители да могат да ползват по-добрата цена на регулирания пазар", обясни той.

Сабрутев коментира и мотивите във ветото на президента върху Закона за енергетиката, които засягат и дейността на въглищните централи:

"ТЕЦ "Марица-Изток 2"- държавният ТЕЦ, произвежда 4 пъти по-скъп ток, отколкото пазарът може да поеме. Какво иска президентът, да вдигнем 4 пъти цената на електроенергията за бита ли?".

Според него на президента Румен Радев не му харесва това, че не се е случил прогнозираният от него "енергиен апокалипсис".

Отдавна има инвеститорски интерес за покупка на рафинерията "Лукойл Нефтохим", подчерта депутатът и добави:

"Досега "Лукойл" се явяваше златната кокошка както за руската страна, така и за определени политически кръгове в България. Към днешна дата не е вече златна кокошка, защото дерогацията за руски суров петрол изтича, рафинерията беше заставена да плаща данъци".

Той припомни, че компанията "Лукойл Нефтохим" дълги години не плащаше данъци в България.

По думите на Сабрутев цената на природен газ в момента е най-ниската в България за последните 10-ина години:

"Много по-ниска е от дългосрочния договор с "Газпром".

"Ключово в стратегията на ПП-ДБ е да запазим България като ядрена сила. В Югоизточна Европа все още сме държавата с най-голям опит за производство на този тип електроенергия. България трябва да развива нови мощности. Икономически не се връзва изграждане на АЕЦ "Белене". Затова тръгнахме към "Козлодуй", тръгнахме с най-новата технология - IP 1000 на "Уестингхаус", имаме гласувано решение в НС, че ще се изгради нов блок. Който пречи на този проект, е човек, който пречи на националния интерес. Националният интерес е България да произвежда електроенергия на възможно най-ниска цена. За да може и бизнесът да е конкурентоспособен", коментира още Венко Сабрутев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    Росен Гацов
    Лъже, лъже, лъже, мато сабрутник на сбор. Производството на ток с въглища, които си копаем сами е 100 пъти по- евтина от соларите на далавераджиите. Да не говорим за загубата на хиляди работни места не само в Тецовете, а и във въглищтните мини. Цели райони ще заприличат на Странджа-Сакар.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари