Над 20 000 апартамента в Русе стоят празни

6
Всяко трето жилище в "Града на свободния дух" пустее празно
Всяко трето жилище в "Града на свободния дух" пустее празно Снимка: Dunavmost

Всяко трето жилище в "Града на свободния дух" пустее празно

За последното десетилетие област Русе е свидетел на намаление на броя на домакинствата със 9,3 хиляди до 88 640, въпреки че наличните жилища се увеличават до 126 782, според данни от преброяването на населението и жилищния фонд, извършено от Националния статистически институт през септември 2021 година.

Тези данни довеждат до един тревожен извод - вследствие на намаляването на населението, все повече жилища в областта остават празни. Броят на такива необитавани домове нараства до над 38 хиляди, което означава, че почти всяко трето жилище не се използва.

Призрачните домове са по-многобройни в селските райони. От общо 37 463 къщи, само 19 706 са населени от домакинства. Останалите 47% са необитаеми или се използват като вили за почивка през уикендите.

В градовете на област Русе има 68 934 домакинства, а сградният фонд там наброява 89 319 жилища. Дори в град Русе над 20 000 апартаменти си стоят празни. Това обяснява факта, защо много домове през вечерните часове остават тъмни.

Демографският спад, заедно с продължаващата градеж на жилища, води до това, че русенци живеят все по-разпръснато. През 2001 година в едно домакинство живеят средно 2,7 души, докато 20 години по-късно това число намалява до 2,2. От общия брой на 88 640 домакинства, 71 200 нямат деца. В същото време, 603 младежи под 19 години вече са глава на домакинство. В над 50% от домовете главата на семейството е на пенсионна възраст. Най-голямото количество едночленни домакинства са 32 689.

В област Русе има 662 души, които живеят в колективни домакинства, като пансиони, интернати, домове за деца, стари хора и други подобни учреждения.

Всяко трето домакинства е едночленно

Най-многобройни са едночленните домакинства, от общо 88 640 домакинства в областта, 32 689 от тях са едночленни. 27 545 домакинства са съставени от двама души, а 15 277 са с по трима. Има 1383 домакинства със 6 или повече членове.

Седем от всеки осем домакинства, или 71 200, нямат деца. В 11 118 домакинства има едно дете, а в 5 536 има две деца. Семействата с повече от две деца са рядкост - 626 са с три деца, 120 са с четири, а 25 имат пет деца. Има и 15 домакинства, в които живеят 6 или повече деца.

В 70 166 от домакинствата главата на семейството е определена като българин. 9 294 домакинства са от турската етническа група, а 2 228 са от ромската. Има около 1000 глави на домакинства от други етноси, а около 6 000 не са желали да се определят или да отговорят на този въпрос.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    17
    Чукча
    Всичко се концентрира в София и сега там страдат от великото преселение на народите. Отделно много народ напусна пределите на страната, а покрай пандемията много приключиха и земния си път за съжаление.
  • 5
    16
    Александър
    Държавата на джипките и виновни няма! Полов ин мандат крещим ЕС и НАТО! След туй половин мандат 2-3 закончета об служващи върхушката! После 1месец изпотени да търчим по посолства та, щот нека пак на избе рът и изведнъж- 2 мили она умрели! Да ги взем ат дяволите, не можаха ли да устискат още мал ко, че да имаме мнозинс тво! Че къде освен в пар ламента дават огромни заплати без да работиш, а светнете ме да отида!
  • 4
    15
    Александър
    Данните са неверни! Я колко мангусти живеят в Селяметя и Тракцията Тръгнали сте да ги пита те хората! Ми по бизнес са хората, на пазара, в Румъния, пред църквите, пред хипермаркетите! От Гърция парфюми за продан носят хората, в бизнес- палати кат наро дните избраници живеят хората! След някоя годи на и с охрана ша ходят!
  • 5
    14
    Кво ти пука
    За Бренчо важното е да ръга яко де що свари, щото мандръсъмандът не остана. Наесен щял да води къдравата пача у софето да си избира апартамент. Бил спестил мнооого от заплатата си. А и на насраното му зърце не е Рузе а град Бен Гази.
  • 2
    13
    BTW
    Между другото Русе е по добре да бъде по малък град , защото в момента е претъпкан и пренаселен и няма полза за никого. Като ще е претъпкан , цените на панелките ще хвръкнат в Космоса и кой купил - купил.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари