Криминалист: По границата ни с Турция се разчита предимно на човешка сила

0
Пращат полицаите в гората да охраняват границата с каска и щит, и в най-добрия случай - с пистолет, който е за музея
Пращат полицаите в гората да охраняват границата с каска и щит, и в най-добрия случай - с пистолет, който е за музея Видео: NOVA

Иван Савов е оптимист, че съвместно издирване на извършителя ще има резултат

По границата ни с Турция се разчита предимно на човешка сила. Това каза в ефира на “Здравей, България” по NOVA криминалистът Иван Савов.

Тази ограда не е същинската държавна граница. Тя се явява буфер срещу нарушители на държавната граница и се намира в близост до нея, а патрулирането се споделя от турска и българска страна, обясни Савов.

По думите му е възможно трагичният случай да не е нападение от трафиканти на мигранти. “Трафикантите на мигранти не се интересуват от самите мигранти. Те гледат бързо да си вземат парите. Тяхната идея е да ги вкарат на наша територия и да избягат. А каква е логиката някой да стреля по български граничен наряд, освен ако този човек не е по-мотивиран да направи това, за което е отишъл”, обясни Савов. Напълно е възможно да е била и случайна престрелка при засичане между трафикантите на мигранти и служителите на МВР и МО.

Заради лошото състояние на ограда се разчита предимно на полицейски служители от вътрешността на страната, каза още Савов. “Без абсолютно никакво оборудване, без дълго оръжие, без военна подготовка. Тези хора се изпращат там като насищане на района с човешки ресурс. Дори нямат адекватна радиовръзка помежду си”, каза още криминалистът. “Пращат ги в гората да охраняват границата с каска и щит, и в най-добрия случай - с пистолет”, допълни Савов.

Според него, ако загиналият полицай е имал бронежилетка трети клас, е можело инцидентът да бъде предотвратен.

Той е оптимист, че съвместно издирване на извършителя ще има резултат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари