Сирийски бежанец твърди, че е прострелян от български гранични полицаи

6
Полицаите ни взеха телефоните, парите и всичко, което имахме, разказва 19-годишният Абдула Ел Рустум
Полицаите ни взеха телефоните, парите и всичко, което имахме, разказва 19-годишният Абдула Ел Рустум

Кадрите са от съвместно разследване на Свободна Европа, Le Monde, Sky News, ARD и The Times

19-годишен сирийски бежанец обвини във видео, че е бил прострелян от български граничари с огнестрелно оръжие. Кадрите са от съвместно разследване на Lighthouse Reports, Le Monde, Sky News, ARD, The Times и Свободна Европа.

Видеото, разпространено от Свободна Европа, показва как млад сириец e прострелян на българската граница след отблъскването му в Турция. Това е първото доказателство за използването на огнестрелни оръжия при охрана на европейска граница. МВР отрича да е прибягвало до стрелба при възникнало напрежение с група сирийци.

Случаят е от 3 октомври, но кадри се публикуват едва сега. На тях се вижда как 19-годишният сирийски гражданин Абдула Ел Рустум пада на земята, след като куршум попада в гърдите му. Това се случва в близост до оградата на българо-турската граница. Мъжът е претърпял три операции - две в Турция и една в Сирия - и оцелял на косъм.

Той твърди, че е бил прострелян от български гранични служители, след като са хванали групата му да влиза нелегално в страната и са я върнали обратно в Турция. „Преминахме границата на България към 8:00 часа сутринта. И вървяхме в България 5 - 6 часа. След което бяхме арестувани от българската полиция. Те ни претърсиха. Бяха само мъже. Взеха ни телефоните, парите и всичко, което имахме“, разказва Абдула Ел Рустум пред "Свободна Европа".

След като са били върнати обратно на турската страна, между групата с мигранти и полицаите избухва спор. Ел Рустум твърди, че граничните служители са претърсвали грубо жените от групата.

Сирийците започват да хвърлят камъни и предмети по българската страна. А минути по-късно се чува силен изстрел. Моментът е заснет с мобилния телефон на един от мигрантите, но на кадрите не може да се види ясно лицето, което стреля. На тях обаче се вижда автомобил, който според "Свободна Европа" е сходен с тези на българската гранична полиция.

Министерството на вътрешните работи съобщава за инцидента на 3 октомври. От там определят случилото се като "агресия от страна на около 65 лица, които са спрени още в Турция, но се завръщат обратно". Те предоставят и снимки, които показват щети, причинени, по думите им, от камъни, хвърлени от бежанците.

Правителството твърди, че групата е палила предмети и е била враждебна и агресивна. То обаче твърди и, че не са били произвеждани изстрели от българска страна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    11
    Келера
    Там където се е опитал да премине незаконно границата ни,няма табела- "Добре дошли в България"!А щом няма такава табела,може би не е "Добре дошъл",но за сметка на това е "Добре посрещнат"!!!Още десетина като този да пропищят,останалите ще се научат от къде се влиза в България,за да си "Добре дошъл"!
  • 7
    10
    гражданин
    Къде беше разследването на Свободна Европа, Le Monde, Sky News, ARD и The Times когато загинаха български полицаи.Срамно е дори това,че давате трибуна на тези.Ако се стреля по-често няма да има български майки с черни забрадки.А пък който не иска да го стрелят,да си стои там където му е държавата,а да не прескача мрежи и заградителни съоръжения.
  • 12
    9
    Фишер
    Как се пази граница без оръжие? През соца нямаше такива тълпи нали диверсанти. Едно от задълженията на граничаря е да стреля по нарушителите, когато не изпълняват нареждания.
  • 21
    8
    ники
    Само вижте какви хора преминават ,крайно време е тия наглеци да бъдат спрени не търсят майната си там има гранични пунктове но защо ли тая измет не минава от там проблема е много лесно решим с тия орки и стига сте ми говорили за човешки права защото за премазаните полицай от автобуса да не би да е имало ,докато не вземе да се стреля по границата тия орки ще нахлуват
  • 20
    7
    Отегчен
    Някога ни даваха седмица домашен отпуск за отстрелян нарушител. За щастие, не съм се възползвал от него.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари