Красимир Каракачанов: Можем да осигурим до 15 000 легла

0
Спортни зали в страната стават военно-полеви болници заради разрастването на заразата с коронавирус у нас
Спортни зали в страната стават военно-полеви болници заради разрастването на заразата с коронавирус у нас

Спортни зали в страната стават военно-полеви болници заради разрастването на заразата с коронавирус у нас.

В тренировките участват Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, Министерството на здравеопазването и Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“. Акциите са под ръководството на Националния оперативен щаб. Първият етап беше разполагане на полева болница в спортна зала. Вторият етап от тренировките ще е окончателно окомплектоване на болницата с необходимото медицинско оборудване и материали. Третият етап ще бъде – готовност за реално функциониране. Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов информира, че в държавния резерв и в Министерството на отбраната са на разположение до 15 000 легла.

На 23 март за шест часа зала „Колодрума“ в Пловдив бе оборудвана с 300 легла в рамките на тренировъчно учение на 110-и логистичен полк. Направено бе кратко представяне на учението пред представители на националните и регионалните медии, в което участваха генерал-майор Явор Матеев – началник на гарнизон Пловдив и командир на Съвместното командване на специалните операции, полковник Костадин Добрев – командир на 110-и логистичен полк, началникът на МБАЛ – Пловдив, към ВМА полковник д-р Ангел Гозманов и Здравко Димитров – кмет на Пловдив.

В своето изявление генерал-майор Матеев припомни, че министър-председателят Бойко Борисов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов още в петък след учението в зала „Арена Армеец“ са обявили, че подобни тренировки и учения с развръщане на съответна инфраструктура в подходящи спортни и други зали ще бъдат извършени в по-големите градове на страната.

Армията е един от стълбовете на държавността. Ние сме част от обществото и знаем нашата отговорност в моменти като този. Затова смятам, че както ние, така и цялото общество в такава ситуация е важно да съблюдава предписанията и препоръките на Националния оперативен щаб, както и разпорежданията и заповедите на правителството. Точно такава дисциплина и единодействие ще ни доведат до най-добри резултати в борбата с този вирус, заяви генерал-майор Матеев. И допълни, че военните се подготвят за война с една единствена цел – за да има мир. А това е постоянната и всекидневната дейност в нормални условия. В случая, се предвижда най-тежкият вариант така че ако се наложи, да може по-лесно и по-плавно да се поемат нуждите и да може на максимално голям брой хора да се окаже адекватна помощ.

Тази стъпка, която направихме към изграждането на бъдеща болница при нужда е още един пример на чудесното взаимодействие между армията и местната власт, ярък пример за военно-гражданско сътрудничество. Това оборудване ще стои тук в залата докато има обективна необходимост за него, заключи генерал-майор Матеев.

Полковник Костадин Добрев изложи детайли от самото учение, като подчерта, че това е рутинна задача за 110-и полк а не извънредна и добави, че като командир на това формирование той е доволен от постигнатите резултати и от времевата рамка, в която са успели да се вместят при оборудване на залата. В учението 110-и логистичен полк участва с 10 товарни автомобила и 80 военнослужещи, отговарящи за товаро-разтоварните дейности, сглобяване и подреждане на леглата и постелъчните принадлежности.

Полковник д-р Ангел Гозманов обърна внимание, че преди да се стигне до оборудването на зала „Колодрума“ е направено медицинско проучване на няколко обекта, за да се избере най-подходящия за тази цел. Тази зала е избрана поради близостта й до Центъра за спешна медицинска помощ. При нужда, тази зала ще се използва като полева болница за евентуално лечение и поставяне под карантина, обобщи началникът на Военната болница в Пловдив.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров изрази своята благодарност към ръководството на зала „Колодрума“, че за кратко време са успели да извършат огромна дейност и да я подготвят, за да може тя да бъде оборудвана. Благодари и на Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи за адекватните и бързи решения, които взимат. Той сподели още, че до 27 март залата ще бъде дооборудвана, като всяко легло ще бъде изолирано от другите с паравани, дарени от Георги Гергов и Международен панаир Пловдив.

Първата военно-полева болница беше развърната в софийската зала „Арена Армеец“. Във Варна такъв обект ще бъде Дворецът на културата и спорта. Те са разположени в зала „Младост“.

От страна на ВМС вземат участие общо 91 военнослужещи и три товарни автомобила ЗИЛ-130, два ЗИЛ-131 и два микробуса.

От Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси” от градовете Търговище и Силистра са предоставени общо 300 легла със цялостното им оборудване – дюшеци, чаршафи, възглавници, одеала, шкафчета и 300 комплекта хавлии и пижами.

Оборудването е транспортирано и сглобено от военнослужещи от флота. Обособени са и помещения за медицински екипи, регистратура и места за прегледи на гражданите.

В Благоевград се проведе заседание на Областния оперативен щаб за борба с коронавируса. Тук също има готовност при рязко увеличаване на болните от COVID-19 и възникнала необходимост от допълнителни легла, да се формира полева болница в сградата на бившето военно поделение в парк „Македония“. Нужните легла ще бъдат предоставени от Министерството на отбраната. Стана ясно, че е взето и решение да бъдат разделени „потоците“ на болните – всички спешни пациенти, обслужвани от ЦСНМП, за които няма абсолютно никакви съмнения, че имат зараза с коронавируса, ще бъдат пренасочвани за лечение към болница „Пулс“.

В два последователни дни военнослужещи от различни формирования на Сухопътните войски развърнаха военнополева болница и в Русе.

За изграждане на военнополева болница в зала „Арена“ – Русе, под ръководството на командира на в.ф.34200 – Шумен полковник Добромир Добрев, бяха задействани два модула. Единият модул за товарене и подвоз под ръководството на капитан Момчил Димчев от в.ф. 54060 – Шумен беше съставен от 45 военнослужещи. Вторият модул в състав 51 военнослужещи от в.ф. 34200 – Шумен беше под ръководството на капитан Илко Илиев. Модулът е за изграждане на болницата. За изпълнение на задачата са включени и 12 военнослужещи от Центъра за подготовка на специалисти – Сливен (в.ф. 32420 – Русе) под ръководството на капитан Николай Гетов.    

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари