Честито! От следващата година "доброволна" казарма

0
Каракачанов припомни, че въвеждането на доброволната казарма е в управленската програма на правителството
Каракачанов припомни, че въвеждането на доброволната казарма е в управленската програма на правителството

От догодина се очаква да се възстанови доброволната казарма, като за издръжка на войниците и за ремонти на базите в бюджета на Министерството на отбраната са планирани 4 млн. лева, съобщи военният министър Красимир Каракачанов.

"Ние сме го замислили в три модула – три, шест и девет месеца доброволно. Има опция, ако след това имаш желание, веднага можеш да постъпиш в армията, ако желаеш“, разясни Каракачанов.

Той припомни, че въвеждането на доброволната казарма е в управленската програма на правителството. Процесът обаче се бавел, за да бъде уточнена финансовата част.

Каракачанов уточни, че в началото на следващата година се очаква да бъдат приети промените в Закона за отбраната и въоръжените сили за въвеждането на доброволната казарма.

По думите му решението на проблема с липсата на желаещи да бъдат войници е само едно – връщането на задължителната казарма.

"Един ден, при достатъчно воля и консенсус в обществото, да се възстанови задължителната военна служба“, посочи Каракачанов, който присъства на празника на Националния военен университет във Велико Търново.

Каракачанов посочи, цитиран от БНР, че има трудности в преговорите с Министерството на образованието за въвеждането на задължително военно обучение в средните училища.

Каракачанов от години обещава връщането на наборната казарма, но в ГЕРБ не приемат насериозно идеята и за да излезе от неудобното положение, че не изпълнява предизборните си обещания, в управленската програма влезе само доброволната служба.

Вече повече от две години той периодично обявява въвеждането ѝ, но засега малко е направено по въпроса.

По-рано Каракачанов мотивира необходимостта ѝ с това, че сегашните младежи от 18 до 30 години биха били "пушечно месо”, ако се наложи да бъдат мобилизирани за бой, защото нямат подготовка.

На този фон професионалната армия е в невероятен кадрови колапс. Най-малко 5000 места са незаети и то според официалните данни. На конкурсите не се явяват достатъчно кандидати. Публична тайна е, че част от поделенията съществуват само на хартия, а военните открито се оплакват, че заради недостига на хора, вече рискуват живота си при изпълнение на задълженията си.

Освен ниските заплати има и други проблеми, които отблъскват хората от професионалната военна служба. Това са неясните критерии за израстване в йерархията, липсата на предвидимост, намаляващият авторитет в сектора и други.

Каракачанов предприе мащабна информационна кампания под мотото "Бъди войник", която обикаля из градовете с пищни спектакли с участието на звезди като Роси Кирилова, Райко Кирилов, Орлин Горанов, ведомствените състави и други.

Твърди се, че кампанията давала добри резултати и вече има повече желаещи да станат войници. С подобни темпове обаче кадровата криза няма как да се реши поне още няколко десетилетия.

Въпреки че няма достатъчно кандидати за професионални войници, Каракачанов е на мнение, че ще има достатъчно доброволци.

Официални финансови разчети липсват, на според ВМРО издръжката на един "доброволец" щяла да е една трета от тази на един професионален войник,

Дори да приемем, че ще има достатъчно доброволци за такава служба, идеята има много минуси. Вместо в професионалните войници, средства ще се инвестират в хора, които ще преминават "транзитно" през армията, Ще има проблеми с работодателите, които вече дадоха сигнал, че не са склонни да пускат служителите си по поделенията.

Предвид лошите спомени от края на наборната казарма, МО ще трябва да опровергае скептиците, които се съмняват в ресурсите му да организира доброволците.

На този фон да се говори за връщането на задължителната казарма не е много сериозно, въпреки че разпалените дебати по телевизионните студия вече започнаха. За пореден път.

Наборната казарма бе отменена през 2008 година, като в последните години на съществуването си се бе превърнала в истинска агония както за войниците, така и за Министерството на отбраната.

МО нямаше възможност да осигури навременното влизане на всички подлежащи на военна служба. Това доведе до абсурдната ситуация да се търсят връзки за влизане, а не за скатаване от казармата, тъй като определени държавни позиции в сектора за сигурност изискваха отбиване на военната служба.

"Късметлиите" да се доредят до служба пък не получаваха качествена военна подготовка заради липсата на средства за муниции, военна техника и др. За сметка на това прекарваха по-голямата част от службата си в даването на наряди, основно по опазване на огромното армейско имущество, останало от времето на соца.

Така наборните войници излизаха от казармата без базови умения и с усещането, че са изгубили няколко месеца от живота си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари