Комитски събор върна русенци в славното минало

1
Десетки хора станаха свидетели на подготовката за Априлското въстание, докоснаха се до автентични оръжия и опитаха от войнишката храна
Десетки хора станаха свидетели на подготовката за Априлското въстание, докоснаха се до автентични оръжия и опитаха от войнишката храна Видео: БНТ

За първи път Комитски събор в русенското село Червена вода показа подвига на червеноводската чета чрез историческа възстановка.

Десетки хора станаха свидетели на подготовката за Априлското въстание, докоснаха се до автентични оръжия и опитаха от войнишката храна.

Годината е 1875-а. Червеноводската чета излиза с оръжие в ръка. Тя повдига сломения дух на българския народ и се венчава за свободата. И днес в село Червена вода русенци и гости видяха как се освещава знамето и как се заклева четата.

Галин Григоров – областен управител на област Русе: "За мен е важно като българин да покажем какви са били нашите предци, на кого искаме ние да приличаме."

Не липсваха и млади хора в народни носии, дошли да почетат паметта на 17-те четници.

Симона Григорова: "Времето, в което живеем днес, малко ни затъмнява и ни пречи да си спомним каква красота носи българският народ и какви невероятни подвизи е извършил."

Идеята е съборът да стане двудневен и да привлича все повече хора, които да станат свидетели на славните подвизи на героите, различните ритуали и гозбите от миналото.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари