Поклонихме се пред подвига на Червеноводската чета

2

Областният управител на област Русе Галин Григоров заедно с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, както и с народния представител Искрен Веселинов почетоха паметта на четниците от Червеноводската чета.

Припомняме, че от 2009-та година насам всяка година родолюбиви граждани и патриотични организации скланят глава пред подвига на загиналите от Червеноводската чета. Тази година беше плануван да се проведе и четвъртия по ред „Комитски събор“, но поради извънредната епидемиологична обстановка в страната това не се състоя.

Макар и по-кратка и със значително по-малко хора програмата включваше освещаване на знамето на Червеноводската чета, както и панихида в двора на черквата на село Червена вода. Веднага след това последва тържествено изнасяне на знамето и шествие до паметника на Тома Кърджиев, където в знак на признателност бяха поднесени венци и цветя.

Също така всеки присъстващ имаше възможността да положи комитска клетва. Проведе се и молебен за здравето и благоденствието на българския народ.

Целта на събитието е да накара посетителите да се докоснат до автентичния дух на една епоха, която на практика е създала съвременната българска държавност.

„Хубаво е, че през последните десет години патриотичните чувства се възраждат след едно дълго утопично време! Българите разбраха, че притчата за хан Кубрат, неговите синове и снопа пръчки е в основата на нашата национална идеология. Именно затова започна едно възраждане на подобни събори и инициативи, в които хората се върнаха към българските ценности и традиции. Радвам се, че едно от огнищата на това възраждане е Русе и по-конкретно събора в Червена вода. Крепете българщината и вярвайте, че Бог е с нас!“, каза пред присъстващите вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, а от своя страна Искрен Веселинов заяви, че подвигът на четата се състои най-вече в поетия риск и желание за национално освобождение.

Сред интересните факти е и, че всеки можеше да опита боб по хайдушки, приготвен в казан от 1936-та година, който всъщност е принадлежал на Седми пехотен преславски полк.

Програмата продължи с 26 музикални изпълнения на младежите от сдружение 4ЕТРИ. Изключително богатият им репертоар включваше песни от всяка една фолклорна област в страната. Сред тях бяха любимите за поколения българи „Лудо младо“, „Къде си, вярна ти любов народна“, „Седнала е Мара“, „Зайди, зайди“, „Еничар ходят, мамо“ и още много други.

През 2017-та година събитието се проведе под патронажа на областния управител Галин Григоров, година по-късно под егидата на вицепремиера Красимир Каракачанов, а през 2019-та година беше под патронажа на народния представител Искрен Веселинов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари