Исторически възстановки по време на Комитския събор в Червена вода

1

Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров откри „Комитски събор” в село Червена вода.

Целта на събитието е да се почете годишнината от подвига на Червеноводската чета чрез предоставяне възможност на хората да се докоснат до автентичния бит на четниците.

Честванията се провеждат от 2009 г. като тази година за първи път се организира подобен събор, а идеята е от догодина проявата да се превърне в национална.

Началото беше дадено днес в 11:00ч. в местния храм „Св. Архангел Маихаил”, където беше отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите за свободата на България и беше осветено знамето на Червеноводската чета.

След това от 12:00ч. на поляната до стадиона на с. Червена вода се състоя и същинския събор, където бяха пресъздадени исторически моменти от революционната дейност на четници и воеводи по време на борбата за освобождение.

Програмата включваше още фолклорни певчески и танцови изпълнения, както и музей на открито за стари оръжия и състезания по стрелба. Посетителите имаха възможност да опитат и войнишка храна, приготвена по оригинални стари рецепти.

Сред официалните гости беше и домакинът г-н Искрен Веселинов, народен представител от 19-ти МИР Русе.

Събитието се провежда под егидата на областния управител на област Русе, а организатори са ВМРО – Русе, Сдружение за патриотично и воинско възпитание „Приказка за България“, НЧ „Гоце Делчев“, НЧ „Тома Кърджиев“ – Червена вода и „Първа Русенска чета Ангел Кънчев”, кметство село Червена вода.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари