Колко ще ни струва морето в Гърция след конфликта в Украйна?

0
Увеличението ще има за пътни разходи заради поскъпването на горивата
Увеличението ще има за пътни разходи заради поскъпването на горивата

Увеличението ще има за пътни разходи заради поскъпването на горивата

Големи очаквания имаше министърът на туризма Василис Кикилиас дни преди разпалването на военния конфликт в Украйна за новия сезон. Само туристическият гигант TUI обеща да удвои броя на пристигащите посетители в Гърция през тази година, а именно - 3 милиона туристи.

Според официалните съобщения през 2022 г. се очаква и рекорден брой пристигащи круизни кораби в страната, като само увеличението в Северна Гърция е с 300%, съобщава кореспондентът на bTV Новините в южната ни съседка.

От 15 март се премахва и изискването за попълването на PLF (Passenger Locator Form) за хора, които имат валиден европейски зелен сертификат, а от 5 март се въведе и облекчение за капацитета на туристическия превоз от 85% на 100%, със запазване на изискванията за естествена вентилация и маски. Това донякъде ще компенсира увеличението на цената на горивата, които иначе трябва да вдигнат цената на билета.

За една седмица в Халкидики семейство с две деца в края на април ще плати средно само за спане между 100 и 300 евро и още толкова за храна. Увеличението ще има за пътни разходи заради поскъпването на горивата. За същата услуга през юни туристите ще заплащат средно от 250 до 600 евро.

Увеличение има и на стоки от първа необходимост, както и на кафето - само с 10 евроцента е поскъпването заради въведената в Гърция ограничението на пластмаса в опаковането, а самото кафе поскъпва средно с 30 евроцента на порция като резултат от международната търговия и влиянието на климатичните промените върху основните световни производители.

След старта на войната в Украйна бъдещето на туристическия сезон в Гърция изглежда по друг начин. От 600 000 до 850 000 загубени туристи, които се очакваше да дойдат от Русия, Украйна и Беларус, отчитат в аванс туристическите експерти. А само 350 000 са тези, които няма да отидат на остров Крит, който традиционно работи с тези пазари.

Голям въпросителен идва и от пазара в Полша и Румъния, където се очаква също второстепенен ефект следствие от хуманитарната катастрофа, която е в развитие.

Друг голям проблем за гръцкия туризъм безспорно са високите стойности на електричеството и увеличението около три пъти на сметките за бизнеса, въпреки субсидиите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари