Гърция дава безплатни почивки на туристите, евакуирани заради пожарите на Родос

0

Това е първата страна в света, която предприема такава мярка

Девет месеца след като горските пожари опустошиха Родос, Гърция стартира първите безплатни почивки за хилядите туристи, принудени да напуснат острова, съобщава Guardian, предаде bTV.

С решение, което служителите в туризма наричат първо в света, от тази седмица до 25 000 засегнати туристи ще имат право на обезщетение.

"Схемата е готова и функционира, както обеща министър-председателят", заяви главният секретар на гръцкото министерство на туризма Мирон Флорис. "Процесът беше много сложен, не на последно място, според мен, защото сме първата страна в света, която прави това."

В рамките на програмата хората, които са отседнали в хотели, евакуирани заради пожарите през юли, ще могат да използват електронни ваучери на стойност до 500 евро, за да покрият разходите за настаняване за едноседмичен престой. Инициативата ще се проведе на два етапа: от днес до 31 май и от 1 октомври до 15 ноември.

Служителите в туризма на Родос твърдят, че вече са се възползвали от нея, като над 5000 туристи са се вписали в регистъра на бенефициентите по схемата. "Всеки, който е отседнал в районите, засегнати от пожарите, има право на това", казва Янис Папавасилиу, който ръководи Съюза на хотелиерите на острова. "Реакцията е много добра и ни казаха, че ще бъде още по-силна през есента."

Той заяви, че компенсацията ще отразява сумата, която клиентите първоначално са платили на туроператорите, и ще варира от 300 до 500 евро. "Тя ще се прилага само за хотели, а не за частни места за настаняване от типа на Airbnb. Гърция изпълнява обещанието си да компенсира всички, които са загубили почивката си заради изменението на климата."

Дясноцентристкото правителство на страната, ръководено от Кириакос Мицотакис, обяви инициативата в предаването "Добро утро, Великобритания" по ITV в рамките на няколко дни след като хиляди блокирани туристи бяха принудени да прекратят пътуванията си заради бушуващите пожари.

Повечето от тези, които бяха качени на полети за евакуиране, бяха британци.

При посещението си на острова Мицотакис, който разпореди масовата евакуация като превантивна мярка, заяви, че горските пожари неизбежно ще се увеличат в резултат на извънредната ситуация, свързана с климата. "Цялото Средиземноморие е гореща точка за изменението на климата. Това, статистически погледнато, означава, че ще имаме повече пожари и вероятно повече наводнения", каза той на конференция, организирана в Родос от Европейската комисия за пътувания.

Най-важен е човешкият живот - каза гръцкият лидер. "Не беше лесно... да евакуираме 25 000 посетители, но го направихме безопасно и сме много горди от факта, че успяхме да се справим с тази криза, без да риск за човешкия живот."

Въпреки че много британски туристи посещават Родос с помощта на туроператори, включително Jet2, TUI и Thomas Cook, от тях се очаква да поддържат връзка директно с гръцкото правителство, за да получат своите ваучери. От TUI заявиха, че клиентите им трябва индивидуално да се свържат с гръцкото правителство онлайн, а от Thomas Cook заявиха, че процесът се управлява от гръцкия туристически борд, властите на Родос и участващите хотелиери, а не от техния екип.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари