Изведоха в орбита британските спътници OneWeb

0
Те бяха изстреляни от космодрума Байконур с помощта на руската ракета-носител "Союз-2.1б" и междуорбиталния буксир „Фрегат“
Стартиране от
Те бяха изстреляни от космодрума Байконур с помощта на руската ракета-носител "Союз-2.1б" и междуорбиталния буксир „Фрегат“ Видео: arianespace

Всички 34 британски космически апарати от комуникационната система OneWeb бяха успешно изведени в целевата орбита.

Те бяха изстреляни от космодрума Байконур с помощта на руската ракета-носител "Союз-2.1б" и междуорбиталния буксир „Фрегат“, съобщиха за РИА Новости от пресслужбата на Роскосмос.

"Всички 34 космически кораба са изстреляни", заяви държавната корпорация, предава БГНЕС.

Ракетата стартира от космодрума Байконур в 1.13 московско време от третия път. Преди това изстрелването бе отлагано два пъти. Първият път беше на 19 август поради неизправност на руското оборудване на стартовия комплекс. Вторият път беше на 20 август, когато OneWeb поиска да отложи изстрелването поради софтуерна неизправност в комплекса за сателитно наземно управление.

Междуорбиталният буксир „Фрегат“ да транспортира спътниците в орбита за 3 часа и 45 мин. През това време направи 10 маневри, отделяйки девет групи спътници.

След изстрелването орбиталната групировка OneWeb нарасна до 288 спътника.

Договорът между Arianespace и OneWeb за 21 изстрелвания на ракети „Союз“ от космодрумите „Байконур“, „Восточен“ и „Куру“ бе подписан през юни 2015 г. През септември 2020 г. OneWeb обяви, че броят на договорените изстрелвания на „Союз“ е намален до 19. Девет вече са завършени, включително старта, който се състоя: три от Байконур, пет от Восточен и един от Куру.

По-рано пресслужбата на компанията Главкосмос (предприятие на Роскосмос) каза пред РИА Новости, че през 2021 г. се планират осем до десет изстрелвания на ракети "Союз" със спътници OneWeb от космодрумите Байконур, Восточен и Куру, от които четири вече са завършени. Както източници от ракетната и космическата индустрия казаха на агенцията, следващото изстрелване се планира през септември от Байконур, след това през октомври от Восточен, след това още две през декември - от Байконур и френския космодрум Куру.

OneWeb ще започне да предоставя търговски спътникови комуникационни услуги в края на 2021 г., а до юни 2022 г. възнамерява да разгърне съзвездие от 648 спътника от първо поколение, които ще предоставят широколентов интернет достъп на потребителите по целия свят с пълно покритие на земната повърхност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари