Северна Корея отново опита да изстреля шпионски сателит

0
Япония и Южна Корея казаха, че засега не могат да потвърдят дали севернокорейски сателит е бил изведен в орбита
Япония и Южна Корея казаха, че засега не могат да потвърдят дали севернокорейски сателит е бил изведен в орбита Снимка: KCNA / AP

Япония и Южна Корея казаха, че засега не могат да потвърдят дали севернокорейски сателит е бил изведен в орбита

Северна Корея изстреля ракета, за която каза, че ще изведе в орбита сателит, предадоха световните агенции. Ракетата е била изстреляна в южна посока, заяви южнокорейската армия.

Заради изстрелването на ракетата Япония издаде предупреждение към жителите на префектура Окинава. Впоследствие предупреждението бе отменено. А премиерът на Япония Фумио Кишида осъди с възможно най-твърди думи ракетното изпитание. "Макар севернокорейците да казват, че са изстреляли сателит, изстрелването на обект, при което се използва технологията на балистичните ракети, е ясно нарушение на резолюциите на ООН", подчерта Кишида, цитиран от Франс прес и БТА.

Северна Корея информира вчера Япония за намерението си да изстреля сателит във всеки един момент в периода 22 ноември-1 декември, припомнят агенциите.

Япония и Южна Корея казаха, че засега не могат да потвърдят дали севернокорейски сателит е бил изведен в орбита. Ако това в крайна сметка се потвърди, това ще бъде трети опит за тази година на Пхенян да изстреля спътник. Предишните два опита - през май и през август - се провалиха.

Сеул от седмици предупреждава, че Пхенян е в последния етап от подготовката на ново изстрелване на шпионски сателит. Вчера южнокорейската армия предупреди Северна Корея да прекрати незабавно тази подготовка, защото в противен случай ще предприеме необходимите мерки. Една от тези мерки би била преустановяване на прилагането на споразумението от 19 декември 2018 г., което целеше да понижи военното напрежение между двете корейски държави по границата им чрез създаване на морски буферни зони.

Неотдавнашното сближаване между Северна Корея и Русия също безпокои САЩ и техните съюзници - Япония и Южна Корея. Според Сеул Пхенян доставя оръжия на Москва в замяна на руски космически технологии. В началото на ноември американският държавен секретар Антъни Блинкън разкритикува, както той каза, нарастващите и опасни връзки между Пхенян и Москва.

Северна Корея тази година извърши рекорден брой изпитания на ракети въпреки международните санкции и предупрежденията на САЩ, Южна Корея и техните съюзници. Пхенян освен това обяви за необратим статута си на ядрена сила.

Миналата седмица Северна Корея съобщи, че е извършила успешно изпитание на нов тип двигател с твърдо гориво за междуконтиненталните си балистични ракети.

Сеул, Вашингтон и Токио засилиха сътрудничеството си в областта на отбраната заради цялата тази ситуация. Днес американският ядрен самолетоносач "Карл Винсън" пристигна в южнокорейската военноморска база Пусан. По този повод южокорейските военноморски сили казаха, че това ще засили позициите на съюзниците пред ядрените и ракетните заплахи на Северна Корея.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари