Днес изстрелват най-мощната ракета в историята

5
Starship полита в пълна конфигурация
Starship полита в пълна конфигурация

Starship полита в пълна конфигурация

Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) издаде в петък дългоочаквано разрешение на компанията SpaceX да изстреля за пръв път в орбита своята ракета "Старшип" (Starship). Това е най-мощната ракета в историята и от нея в голяма степен зависи дали компанията на Илон Мъск ще реализира целите, които си поставя за бъдещето, отбелязва "Дневник".

"Прозорецът" за изстрелване на извисяващата се на 120 м ракета се отваря в 13:30 часа българско време и се затваря в 22:00 часа. По-късно от SpaceX уточниха, че ще направят опита между 15:00 и 18:30 часа, а прякото излъчване от стартовата площадка ще започне 45 минути по-рано.

Гледайте директното предаване:

Дали това ще се случи точно в тези 150 минути от комплекса Starbase в Бока Чика в южната част на щата Тексас зависи от множество фактори. Отлагането на старта или неуспех мисията да постигне всичките си цели не е изненадващо на този етап от амбициозната разработка. "Успех - може би, експеримент - гарантирано", написа Мъск в профила си в "Туитър".

"След цялостен процес на оценка на лиценза FAA установи, че SpaceX отговаря на всички изисквания за безопасност, опазване на околната среда, политики, полезен товар, интеграция с въздушното пространство и финансова отговорност", се казва в изявлението на FAA в петък, добавящо, че лицензът е валиден пет години.

Плановете са полетът да не достига орбитална височина. Основната цел е да се провери дали прототипът Starship SN24, монтиран върху първата степен на ракетата Super Heavy (и наричан Booster 7), ще се докаже като превозно средство на бъдещето, годно за многократна употреба.

Първата степен на Super Heavy се захранва от 33 двигателя Raptor, работещи на метан. Starship, който вече демонстрира способност да се издига самостоятелно до 10 км, да изключва един след друг два от трите си двигателя (прототипът SN24 е с 6 двигателя) и да се приземи, е планиран да отведе астронавти на НАСА от програмата Artemis 3 до Луната през 2025 г. С него с планирани и поне три частни полета, двама от които са с доброволци за обиколка около Луната. По-далечна цел на компанията е това да е ракетата, която ще отведе първите хора до Марс.

Днешният полет има малко по-различен профил. Три минути след старта първата степен трябва да се отдели и да се спусне бавно или върху сушата, или в Мексиканския залив. Корабът Starship трябва да постигне скорост близка до нужната за попадане в орбита, но се очаква да падне в Тихия океан в район край бреговете на Хавай. Целият тест би трябвало да продължи около 90 минути.

Според компанията високият 50 м кораб Starship трябва да бъде готов за превоз на до 100 души и 100-150 тона товар, за да извърши полети в открития космос и до Марс. Но за подобен мащабен технологичен скок първо е нужно Мъск да демонстрира система за зареждане с гориво в орбита. Без нея няма достатъчно мощна ракета, която да откара до Червената планета толкова хора, товар и гориво за обратен полет само с един старт от Земята.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    Чакайте ...
    все още не е излетяла. У гаража е.
  • 4
    2
    Тодор
    Какво ще дирят на Марс? С местната вода, радиоактивно кафенце става да се опита как е, ама пушоляк, камънаци и тука си ги има...
  • 3
    1
    ADVOKATA
    Ще се отложи..
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари