Интерактивни дъски в софийско училище се настройват директно от Китай

0

20-о основно училище “Тодор Минков” в София е сред лидерите в технологиите.

То разполага с 2 интерактивни дъски на Huawei с техен софтуер, които се настройват дистанционно директно от Китай. Те са с цели платформи, свързани са в техен сървър и са с 2 камери. Това разказа за “24 часа” заместник-директорът на елитното столично училище Бистра Баирова.

Деца се обучават дистанционно по време на карантината през втория срок на миналата учебна година.
СНИМКА: АРХИВ НА <strong class='keys'>УЧИЛИЩЕ</strong>ТОДеца се обучават дистанционно по време на карантината през втория срок на миналата учебна година. 

С помощта на дъските в 1 класна стая може да се ръководи учебният процес в 2. Към всяка дъска има таблети. Всяко дете има индивидуаленномер и парола.

“Ако съм направила урок в платформата, мога да изрежа кадър, да им го пратя, те да пишат върху него и да ми го върнат. Аз мога да го покажа в едната или в двете класни стаи. При контролно пък им пускам на таблетите теста, попълват си го и системата автоматично ми го проверява. А децата веднага виждат грешките си”, разказа още Бистра Баирова. Като учител по математика отбелязва, че трудности се срещали само при чертаенето.

20-о училище има още 3 интерактивни дъски. Едната е по проекта на Министерството на образованието и науката “Образование за утрешния ден”, другите са от училището. Във всяка класна стая има мултимедия, подарък от училищното настоятелство.

95% от учителите имат служебни лаптопи  и ползват интерактивните учебници. Така че децата до голяма степен са облекчени от носенето на тежки раници.

Началото на новата учебна година наближава. Министерството на образованието обяви, че за всички стартът ще е в присъствена форма. Повечето учители, родители и ученици се радват на това решение. По време на карантината обаче 20-о училище “Тодор Минков” имаше страхотни успехи. В дистанционното обучение се включиха 100% всички ученици. Предизвикателството да се справи с всичко имаше именно Бистра Баирова, която по това време беше директор.

“Още на втората седмица след обявяване на извънредното положение бяхме включени в платформата Shkolo.bg. Имахме почти всяка седмица среща с обществения съвет в Zoom. Анкета сред родителите показа, че са много доволни от това как се справихме с дистанционното обучение. Националният инспекторат поиска да пробират тяхното инспектиране. Според техните критерии наблюдаваха обучението онлайн с камери. Имаме оценка “добра” от протокола. Доволна съм от всички оценки, които получихме”, каза още Бистра Баирова.

Как са работили учениците от 20-о училище в условията на дистанционното обучение, всъщност ясно показват и резултатите на учениците от 7-и клас от националното външно оценяване.

Седмокласниците са четвърти по успех в страната, като се изключат частните училища. Двама са с пълен брой точки по математика и десетина с над 95. По български средните точки са 79,19, а по математика - 65,92. “Това е отлично. Страхотен випуск седмокласници имахме”, похвали децата Баирова.

Училището е иновативно.

Учениците от 1-и и 5-и клас започват седмица по-рано, а не от 15 септември. Наричат я адаптационна. Всички преминават през различни игрови форми, имат математически и творчески занимания. Така се оценява интересът им и според това коя дарба е по-изявена, се групират в класове.

От 5-и до 7-и клас пък в една паралелка се формират групи по немски език - напреднали, средно и базово ниво. На всеки етап се провежда изпит, след който децата могат да преминат от едно ниво в друго.

В училище “Тодор Минков” се обучават 730 деца. Всяка година родителите водят истински битки, за да запишат първокласниците в мечтана паралелка. Ръководството има намерение да прави сериозен ремонт, който се е забавил основно заради невъзможността да се направи каквото и да е в условията на карантина. Идеята е да се усвои подпокривното помещение, където да се направят кабинети и класни стаи. Тогава ще може да се мине на едносменен режим.

20-о основно училище “Тодор Минков” е създадено през 1906 г. в изпълнение на дарителската воля на бележития български възрожденец Тодор Николаевич Минков. Сградата е паметник на културата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари