Проектът "Medus" в училище "Свети Паисий Хилендарски" в Сливо поле приключи

2
Проектът е свързан с приобщаване на ученици мигранти
Проектът е свързан с приобщаване на ученици мигранти Снимка: Facebook

Проектът е свързан с приобщаване на ученици мигранти

През 2022 година СУ „Свети Паисий Хилендарски“, Община Сливо поле, с директор инж. Мария Мирева, сключва договор за партньорство с Русенския университет „Ангел Кънчев“ по програма Еразъм + за изпълнение на европейския проект „Иновативни образователни подходи и практики за повишаване ефективността на социалното включване и академичните резултати на обучавани мигранти“ (MEDUS https://medus-project.eu/bg/home-2/).

Основната цел на проекта МЕДУС е развиване на професионалните компетентности на учителите и специализирания педагогически състав за създаване на приобщаваща академична, социална и емоционална среда за ученици мигранти, поясняват от РУО - Русе.

Задачи:

1) Да осигури на учителите и специализирания педагогически състав иновативни учебни материали и знания, които да подпомагат работата им с учениците мигранти.

2) Да осигури за учителите и специализирания педагогически състав учебни инструменти за преподаване/ учене с цел намаляване на различията в учебния процес и укрепване на психическото състояние на учениците.

3) Да повиши капацитета на училищните общности (учители, родители, ученици, училищна администрация) за успешното приобщаване на учениците мигранти чрез диалогични групи.

4) Да подпомогне учителите и специализирания педагогически състав в справянето с многообразието в класната стая чрез обмен на най-добри педагогически практики.

Целеви групи:

1) Учители, които работят или планират да работят с ученици мигранти

2) Специализиран педагогически състав (възпитател, педагогически съветник/ социален педагог, психолог, логопед, административен ръководител и др.), който оказва специализирана педагогическа и психологическа помощ в училище

3) Ученици от мигрантски произход (новопристигнали и завърнали се), на възраст 10-16 години

4) Родители на ученици мигранти

Учители и специализиран образователен персонал (психолог, медиатор, логопед, помощник учител и администрация) на СУ „Свети П. Хилендарски“ участваха в разработването на четири интелектуални продукта, пилотно обучение и заключителна среща.

Разработените материали за обучение на учители и специализиран училищен състав са: учебна програма „Приобщаващ образователен подход за успешна интеграция на ученици мигранти”; 4 модула върху приобщаващото образование с брошура на английски език за възможностите на СУ „Свети П. Хилендарски“ да приема мигранти; над 50 препоръки за преодоляване на учебните, емоционалните, социално-културно-религиозните проблеми на учениците мигранти и техните родители; Модел на Вертикална класна стая като иновативен подход за справяне с многообразието в класната стая и Ръководство за обучение по модела с 30 план-конспекти на уроци; Универсален дизайн за учене със 36 примерни стратегии за прилагането му; Методи на сътрудничество и взаимна помощ в подкрепа на интеграцията и обучението на ученици мигранти; Жива лаборатория „Изграждане на подкрепяща общност“ с 40 диалогични сценарии за работа с местни ученици и мигранти и 40 – за работа с родители; 12 примера на успешен педагогически опит при социална, емоционална и когнитивна интеграция на деца и ученици мигранти.

Високо е качеството на създадените интелектуални продукти, което беше установено чрез пилотно обучение на 78 учители и специалисти от училище СУ „Свети Паисий Хилендарски“, учители, завършили Факултета по Природни науки и образование на Русенския университет, и учители – магистри от Института по педагогика на Университета в Шедълце, Полша.

На 16 април 2024 г. в НЧ „Хр. Ботев 1928 г.“, град Сливо поле, се проведе заключителна среща за България. На събитието присъстваха представителите на ръководството на Община Сливо поле – г-н Валентин Атанасов – кмет на Община Сливо поле, заместник кметовете на Общината, г-н Валентин Лалков – председател на Комисията по образование на Общинския съвет, г-жа Веска Узунова – председател на Съюза на хората от златната възраст, работодатели, учители, специалисти, родители, изследователи.

Г-н В. Атанасов изказа благодарност към организаторите на събитието Русенския университет „А. Кънчев“ и СУ „Свети П. Хилендарски“ и подчерта със задоволство, че това е поредният успешно реализиран проект в сътрудничество с Университета. Той поздрави учителите за положените усилия, за споделения опит в международното образователно и социално пространство, за желанието им да надграждат знанията, уменията и компетентностите си при работа с деца и родители мигранти. Г-н Атанасов отбеляза, че за него е особено вълнуващо да участва в това събитие, защото в контекста на настоящата външна политическа реалност темата за приобщаване и интегриране на мигранти е изключително важна.

Ръководството на Русенския университет „А. Кънчев“, в лицето на проф. д-р инж. Генчо Попов, зам.-ректор по учебната работа, изпрати поздравителен адрес до участниците в събитието, като подчерта, че повече от 12 години Русенският университет и Община Сливо поле работят успешно по международни европейски проекти за всички поколения в области като образование, нематериалното културно-историческо наследство, европейско самосъзнание, дигитализация, компютърни игри и др.

Доц. д-р Емилия Великова, координатор на проекта за Русенския университет, и инж. Мария Мирева, координатор за СУ „Свети Паисий Хилендарски“, представиха задачите, партньорите, целевите групи, методологията на работа и интелектуалните резултати. Те пожелаха на участниците много европейски проекти в нови области, като прилагане на изкуствения интелект в обучението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    нЕмил Недраг
    Легенди се носят по време на ремонта колко много скъпи строителни материали откраднах от децата на това училище когато бях на власт.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари