Йордан Йовчев ще гостува на ОУ "Иван Вазов" в Русе

3
Срещата на легендарния спортист с ученици и учители ще се състои на 24 октомври
Срещата на легендарния спортист с ученици и учители ще се състои на 24 октомври Снимка: Facebook

Срещата на легендарния спортист с ученици и учители ще се състои на 24 октомври

Йордан Йовчев ще гостува на ОУ "Иван Вазов" в Русе на 24 октомври, 2023 г. За това съобщават от ръководството на школото в социалната мрежа. Срещата на легендарния спортист с ученици и учители ще започне в 14:00 часа и е организирана със съдействието на Дженерали застраховане АД.

Кой е Йордан Йовчев?

Българинът Йордан Йовчев e легендарна личност в световния спорт с постижението си - участник в шест поредни олимпиади, четирикратен олимпийски медалист с един сребърен и три бронзови отличия, гимнастик, спечелил четири световни титли. Сега влага усилията си в това да убеди младите хора да заобичат спорта, спортната гимнастика и всички модерни гимнастически дисциплини.

Йордан Йовчев Йовчев е български гимнастик, телевизионен водещ и спортен коментатор.

Йордан Йовчев е роден на 24 февруари 1973 г. в Пловдив. Възпитаник е на спортното училище в родния си град. Първите си стъпки в гимнастиката прави, когато е седемгодишен. Първият му клуб е Спартак – Пловдив.

Участва на шест поредни олимпиади от 1992 до 2012 г. Така той става първият гимнастик, участвал в шест олимпийски игри в историята на спорта. От декември 2008 е председател на българската федерация по спортна гимнастика. През 2012 е знаменосец на България на Олимпийските игри в Лондон и се класира на седмо място във финала на халки.

Състезания

В кариерата си има четири олимпийски медала – един сребърен и три бронзови. Два пъти е двоен световен шампион на земя и халки на първенствата в Гент и Анахайм през 2001 и 2003, и двоен световен вицешампион в Дебрецен през 2002 г.

На олимпийските игри в Атина Йовчев печели сребърен медал, като незаслужено златният му е отнет. Съдиите присъждат златното отличие на гръка Димостенис Тамбакос, въпреки че Йовчев се представя по-добре от представителя на домакините.

Постижения

През 1991 на Европейското първенство за юноши до 18-годишна възраст, провело се в Атина, става вицешампион в многобоя.

През 1996 на Европейското първенство в Копенхаген става вицешампион на халки и четвърти в многобоя.

През 1996 на Олимпийските игри в Атланта остава четвърти на халки.

През 1999 на Световното първенство в Тиендзин става бронзов медалист в многобоя.

През 2000 на Европейското първенство в Бремен остава четвърти на халки.

През 2000 на Олимпийските игри в Сидни става двоен бронзов медалист на земя и халки.

През 2001 на Световното първенство в Гент става двоен Световен шампион на земя и халки.

През 2002 на Европейското първенство в Патра става Европейски шампион на халки, Европейски вицешампион на земя и Европейски вицешампион в многобоя.

През 2002 на Световното първенство в Дебрецен става двоен Световен вицешампион на халки и земя.

През 2003 на Световното първенство в Анахайм става двоен Световен шампион халки и земя.

През 2004 на Олимпийските игри в Атина взема бронзовия медал на земя и сребърния на халки.

През 2009 на Световното първенство в Лондон взема сребърен медал на халки.

Награди

Най-добър спортист на Балканите в анкетата на БТА – 2003

Спортист №1 на България – 2001, 2003

Спортист №2 на България – 2004

В Топ-10 при определяне на най-добър спортист на България – 1999, 2000, 2002, 2007

Йордан Йовчев е победител в конкурса „Мъж на годината 2004“ и стана „Кавалер на сабята“ на клуб „М“ – символ на мъжката доблест и чест. Той получава и специално 60-годишно уиски „Джони Уокър“ със син етикет.

2013 г. – удостоен е с орден „Стара планина“ I степен

Край на състезателната кариера

Малко след олимпиадата в Лондон през 2012 година Йордан Йовчев заяви, че слага край на състезателната си кариера. Със специален бенефисен спектакъл „Пътят" най-успелият български гимнастик сложи край на своята състезателна кариера.

Събитието се проведе в зала „Арена Армеец" на 23.02.2013 г. с финансовата подкрепа на Корпоративна търговска банка и ЗАД „Виктория“. В шоуто публиката се наслади на майсторските изпълнения на Йордан Йовчев на успоредка, висилка и превърналите се вече в символ на професионалния му път халки. На сцената излязоха още ансамбълът по художествена гимнастика, трупата на Нешка Робева, националите по спортна гимнастика и аеробика, както и най-добрите ни акробати и състезатели по скачане на батут.

За да подкрепят Йордан Йовчев специално за бенефиса пристигнаха и легендите в гимнастиката – Юри Кеки и Игор Касина. Сред официалните гости, присъстващи на събитието, се отличиха големите имена в българския спорт Любо Ганев, Валентин Йорданов, Тереза Маринова и Константин Папазов.

С участието си на XXX летни Олимпийски игри в Лондон, 39-годишният тогава Йовчев отбелязва и друг рекорд – остава в историята като единствения български спортист взел участие в шест олимпиади по време на спортната си кариера.

Състезания в Япония

От 2001 г. Йовчев взема участие в японското състезание за физическа сила и издръжливост Сасуке (излъчвано в САЩ и Великобритания като Ninja Warrior, а в България като „Най-добрият нинджа“), където е измежду само 16-има състезатели – и единствен чужденец – класирали се за последния кръг на надпреварата от създаването ѝ през 1997 г. Допълнително, три пъти се класира за предпоследния кръг.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари