Европейска заповед за арест на българин, разследван в Гърция

0
Окръжен съд – Русе допусна изпълнение на Европейска заповед за арест на 37-годишен мъж от Силистра
Окръжен съд – Русе допусна изпълнение на Европейска заповед за арест на 37-годишен мъж от Силистра Снимка: Dunavmost

Окръжен съд – Русе допусна изпълнение на Европейска заповед за арест по отношение на български гражданин, разследван в Гърция

Тричленен състав на Окръжен съд – Русе допусна изпълнение на Европейска заповед за арест (ЕЗА) по отношение на неосъждания 37-годишен И. С. от гр. Силистра.

Европейската заповед за арест е издадена от Апелативна прокуратура Траки, Република Гърция, във връзка с наказателно производство за трафик на хора.

Според документа, на 15.02.2019г. в района на Еврос, Гърция исканото лице преднамерено е подпомогнал неизвестен извършител при приемане от гръцко-турските граници на 5 граждани на трета страна с неизвестна самоличност, нямащи право на влизане на гръцка територия, с цел придвижването им към вътрешността на страната. Въпросните граждани не са влезли на гръцка територия през ГКПП, не са били подложени на необходимия полицейски контрол и не са притежавали необходимите документи за пътуване. След като ги открил в горепосочения район, неизвестният извършител, преминавайки през границите на страната в района на р. Еврос /Марица/, ги превозил към вътрешността на страната с лек автомобил със силистренска регистрация, собственост на исканото лице. Деянието, според гръцките власти, било извършено с цел печалба, тъй като било предприето от лицето срещу уговорено възнаграждение от превозваните лица, които били заплатили парични средства за осъществяване на превоза им. Помощта на И. С. се състояла в отстъпване на автомобила при изпълнение на описаното деяние.

Исканото лице е било задържано в 10:00 часа на 05.09.2020 год. от органите за граничен контрол при излизане от България през ГКПП “Дунав мост“- Русе. Според гръцкото законодателство, ако бъде признат за виновен, И. С. може да получи наказание лишаване от свобода до три години.

Съдебният състав като съобрази всички представени доказателства и становища прецени, че искането е съобразено с изискванията на Закона за екстрадицията, както и че е налице валидна ЕЗА. Окръжен съд – Русе реши да се извърши предаване на И. С. на Република Гърция за провеждане на наказателно преследване срещу него и определи мярка за неотклонение задържане под стража до фактическото му предаване на искащата държава.

Решението може да се обжалва пред Великотърновски апелативен съд в 5-дневен срок.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари