Една година от откриването на Екомузей с аквариум - Русе

0

Днес, 28 септември 2015 г. се навършва една година от откриването на Екомузей с аквариум – Русе.

В него е представено многообразието на животинските видове и защитените територии по поречието на река Дунав, както и съжителството на човека с природата. Музеят е разположен на четири етажа, където могат да се видят богата колекция от вкаменелости, както и диорами, представящи различни животински видове в реална среда.

Тук се намира и най-големият сладководен аквариум в България с риби от Дунав и вливащите се в него реки.

Специално внимание в експозицията е отделено на праисторическите животни. Представен е макет на космат мамут (Mammuthus primigenius) в реални размери. Изложена е и единствената в света най-цялостно запазена част от друг вид мамут – долната челюст от Mammuthus rumanus.

Екомузеят е изцяло ремонтиран и оборудван по проект „Развитие на културно-исторически атракции в градски туристически ансамбъл“ на Община Русе, финансиран по ОП „Регионално развитие“.

През юли тази година Регионалният исторически музей – Русе участва и спечели Трето място на Първия национален преглед на музейния плакат 2015 в Смолян с плакат, специално изготвен за Екомузея.

Наградата е присъдена в категория „Рекламен плакат на музей“. Официалното награждаване се проведе на 25 септември в изложбената зала на Регионален исторически музей „Стою Шишков” – Смолян. Дизайнери на плаката са Цанов Брос ЕООД и Венцеслав Петков, уредник в отдел „Природа“.  

През изминалата една година Екомузеят е посрещнал 35 468 посетителя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари