Английската гимназия открива STEM център по екоиновации

2
Центърът е обособен на трети етаж на гимназията на площ от 500 м2
Центърът е обособен на трети етаж на гимназията на площ от 500 м2 Снимка: Dunavmost, архив

На 18 април в сградата на Английска езикова гимназия „Гео Милев“ – Русе ще се състои официалното откриване на новоизградения STEM център по екоиновации

 Събитието ще започне в аулата на втория етаж от 13:30 часа с кратки приветствия от страна на директора Маргарита Янакиева, и на официалните гости.

STEM център за екоиновации в Английска езикова гимназия „Гео Милев“- Русе е нова придобивка за учениците и учителите на гимназията от учебната 2021/2022 година. Той е създаден по Национална програма “Изграждане на училищна STEM среда“ на МОН, съфинансиран с подкрепата на „Астра Биоплант“ ЕООД и собствени средства. Проектът е на обща стойност 386 909.11 лв., от които 300 000 лв. по НП, 21 773.50 лв. от „Астра Биоплант“ ЕООД и 65 135.61 лв. собствени бюджетни средства. Проектът е разработен от екипа на гимназията съвместно с „АРКА – Русе“ ООД, а строително-ремонтните работи са изпълнени от фирма „Ник Строй 2000“ ЕООД.

Центърът е обособен на трети етаж на гимназията на площ от 500 м2. В него функционират четири съвременни изследователски звена: „Природа и здраве“, „Технологии и инженеринг“, „Информационни технологии и комуникации“ и „Устойчиво развитие“ с обособени учебни пространства, обезпечаващи провеждане на самостоятелно проучване, експерименти, екипна работа по проекти, презентации и „хранилище“ за съхранение на материали. Зоните за социализация предоставят на учениците пространство за неформални срещи извън часовете. Това архитектурно решение позволява едновременно обучение на няколко паралелки/групи ученици при различни режими на работа: самостоятелно проучване, групова работа, общи дискусии, презентации и среща с експерти. Той се ползва в общообразователната и профилирана подготовка по природни науки, ИТ, изобразително изкуство, чужди езици, за работа на екипите по интердисциплинарни проекти, на клубовете по интереси.

STEM Центъра осигурява „различна“ образователна среда, отразяваща концепцията за учене чрез преживяване, откривателство, експерименти. Новата физическа и технологична среда, съчетана с иновативни подходи, методи и стратегии за обучение, улеснява навлизането на реалния живот в училище, насърчава мотивацията и стимулира самостоятелността при учене като гаранция за успешна реализация на всеки наш ученик.

Фокусът на Центъра са екоиновациите. Учениците се вълнуват от темите, свързани с опазване на околната среда, възобновяемите източници на енергия и развитието на технологии, процеси и бизнес модели, които използват ресурсите по ефективен и природосъобразен начин. Благодарни сме на „Астра Биоплант“ ЕООД, които не само подпомогнаха експертно и финансово изграждането на Центъра, но и поеха ангажимент да бъдат наш бизнес пратньор при осъществяване на дейностите в него.

Екипът разчита на експертизата на специалистите на фирмата. Договорено е рамките на проекто-базираното обучение нашите ученици да бъдат част от екипите, решаващи реални развойни и текущи проблеми в завода, да имат възможност да наблюдават производствените процеси и да правят връзка между учебно съдържание и реалната производствена среда. Едно от основните направления, по които ще се работи, е екологията – опазване на чистотата на въздуха и водите, тъй като това е изключително актуална обществено значима тема за нас като русенци. Ще използваме опита на фирмата при създаване на учебно-тренировъчни фирми в рамките обучението по предприемачество.

Друг ключов партньор при осъществяване на дейностите в STEM направлението е Русенски университет „Ангел Кънчев“. В рамките на договора с Университета получаваме експертна подкрепа при изграждането и дейността на STEM центъра под форма на консултации, обучения за работа със специфични продукти и техника, създаване на интегрирано учебно съдържание, включващо ИКТ, природни науки и предприемачество. Учениците ни участват в съвместни екипи за научноизследователска дейност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари