Откриха нов научноизследователски комплекс в Русе

6

Центърът разполага с редица специализирани лаборатории

Нов научноизследователски комплекс към Русенския университет „Ангел Кънчев“ бе открит днес. Центърът разполага с редица специализирани лаборатории, в които да се извършват научни изследвания от най-високо ниво. В тях ще работят преподаватели на Русенския университет, но идеята е в следващите години да се привлекат преподаватели от чужбина, с които да се правят процеси по научен обмен и центърът да се развива.

На събитието присъстваха областният управител Данаил Ковачев и неговият заместник Георги Георгиев.

Според Ковачев инициативата е пример как образованието и науката могат да бъдат свързани с търсенето на отговори на предизвикателствата пред нас и съответно да са в полза на цялото общество. „Подобен род колаборация е от фундаментално значение както за трансфера на знания и умения към решаването на реални проблеми от ежедневието ни, така и за реализацията на младите хора.

Този своеобразен иновативен хъб дава напълно различен облик на специалностите, в които се обучават студентите и докторантите, защото преди всичко предоставя уникални възможности за извършване на научни изследвания с висока практическа стойност. Това от своя страна е основна предпоставка за значителен ръст в конкурентоспособността на завършващите, както и на тези, избрали да се реализират в Русенския университет, защото знанията, придобити тук отговарят напълно на нуждите на бъдещето“, заяви областният управител. Той благодари лично на академик Белоев за положените усилия за осъществяването на поредния проект, даващ тласък на развитието на региона ни. „Поздравления към цялото академично ръководство, както и към научната общност за общата визия при провеждането на обучения, изследвания и иновации. Убеден съм, че ще продължите да работите в екип и да откривате нови възможности за реализация.

Също така вярвам, че инвестирането в изграждането на модерна образователна и научна среда ще продължи да е водещ приоритет пред правителството“, заяви още той. „Нека всички се радваме с успехите на този комплекс! Сигурен съм, че в близките месеци ще станем свидетели на първите резултати, които променят към по-добро средата, в която живеем“, допълни областният управител.

Сред гостите на събитието бяха заместник-министърът на образованието и науката проф. Гинка Петрова, новоизбраният кмет на Община Русе Пенчо Милков, неговите заместници Енчо Енчев и Димитър Недев, кметът на Разград Добрин Добрев, представители на академичната общност, местната и държавната власт, бизнеса и неправителствения сектор.

Откриването бе съпроводено и с новината, че от Русенския университет вече работят по проект за 12 млн.лв., чието финансиране е по Плана за възстановяване и устойчивост.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    11
    Ддр
    Дано учените да открият източниците на замърсяване и особено как да ги спрат, щото пенчу и преди него не успяха ... Или по-скоро им беше през оная р.
  • 3
    10
    Гражданин
    Ако това са хората на научния труд и изследователите - Пази Боже!С риск да бъда нецензурен - като хванат на магарето ..... и веднага разбират,че е мъжко.И от чужбина ще водят "учени".Пълен цирк.Ама този не е цирк "Буш".
  • 3
    9
    Новина
    Поредният велик изследовател на РУ е получилият днес диплома за "пруфесур" Кирето Тулупа. Да ти имам 'пруфесурите" и изследователите.
  • 4
    8
    Пънчи
    Велик съм!
  • 6
    7
    Олее
    Той и Ванко еколога бил на откриването, много му порасна работата, сигурно и той ще става изследовател и ще внедрява изследване на чистотата на въздуха по нов способ чрез пълнене в кесийки и дълбоко вдишване. Русе ще се превърне в град на велики изследователи.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари