Дунав заля Лом

3

Дунав достигна в неделя кота 810 см край Лом и вълните му плиснаха по северните кейове на „Пристанищния комплекс“.

Според служители на порта крановете в близост до реката са спрели работа, а електричеството е изключено, за да не се стигне до злополуки, пише Труд.

Още в средата на миналата седмица голямата река се покачи до ниво 750 см край Лом и общинската управа обяви втора степен на готовност за борба с бедствия. По бреговете на Дунав бяха разположени 5 поста, които следят денонощно за покачването на водата и състоянието на дигите. Засега няма опасност реката да прескочи предпазните съоръжения, но избили подпочвени води заблатиха част от Дунавския парк и отрязаха пътя към корабните понтони.

В разливите се разхождат щъркели и ловят жаби, а въдичари прецапват през локвите и мятат куките в прииждащата ръка. Ширналите са мътни езера по крайбрежието обаче се превръщат в развъдник на комари и облаци от кръвопиещите насекоми тормозят града, оплакват се граждани.

От местната управа заявиха, че вече са извършени две пръскания срещу комари, но закъснялото прииждане на реката създава непредвидени проблеми. През този месец предстои и трета обработка на крайбрежието срещу комари. Ако Дунав продължи да се покачва, при кота 850 см в Лом ще обявят трета степен „Опасност от преливане” и ще започнат изграждане на временни насипи пред реката в пристанището.

На разположение на спасители и работници са 50 тона пясък и чували. Но според експерти в горния участък на Дунав нивото спада и най-вероятно наводнение в българския участък няма да има.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари