Има ли опасност река Дунав да прелее у нас?

2
В момента нивото край Русе е малко над пет метра
В момента нивото край Русе е малко над пет метра Видео: NOVA

Прогнозите са водният стоеж край българските брегове да се понижи

След данните за опасно високото ниво на Дунав край Будапеща, очаква се приливната вълна да достигне българския участък най-рано след седмица. От Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав следят ситуацията, критичните участъци са край Лом и Видин. Прогнозите са в следващите дни водният стоеж край българските брегове да се понижи, така че с идването на приливната вълна няма опасност да се стигне до заливане на брегове. В момента нивото край Русе е малко над пет метра, което е далеч от рекордните девет метра, измерени през 2006 година.

Тази вълна ще дойде и при нас , но тя ще бъде с доста по-малки размери, например днес в Русе нивото е 530 см, което е на границата на високите води. Очакваме в рамките на следващите шест до седем дни понижение на нивото с около 40 сантиметра и след това да дойде тази вълна, която няма да повиши с повече от половин метър. Ние следим постоянно потенциалните за заливане участъци. Не очакваме да бъдат обекти, които са от важно стопанско значение”, каза Ивелин Занев, директор на ИАППД, цитиран от NOVA.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 13
    1
    ВиК
    Даже и да я има ще я пречистим и продадем на баламите русенци по 5 лв. с ДДС .
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари