ДПС иска да не се разследват политици за корупция

0
А заедно с "Обединените патриоти" ДПС предлагат парламентът да избира не само председателят, но и екипа на бъдещия антикорупционен орган
А заедно с "Обединените патриоти" ДПС предлагат парламентът да избира не само председателят, но и екипа на бъдещия антикорупционен орган Снимка: БГНЕС

ДПС иска текстовете, които уреждат разследването на корупцията по високите етажи на властта да отпаднат, а заедно с "Обединените патриоти" те предлагат парламентът да избира не само председателят, но и екипа на бъдещия антикорупционен орган.

Това са част от идеите, внесени от депутатите между първо и второ четене на проекта, предаде Дневник.

Той ще бъде разгледан от правната комисия на парламента тази седмица на второ четене. Проектът на управляващите беше гласуван в края на октомври с подкрепата на 133 гласа, против бяха 70, а 9 се въздържаха. Така отпадна другият внесен проект - този на БСП. Тогава ДПС заявиха, че ще подкрепят "конструктивно" управляващите. Без тяхната подкрепа, проектът на управляващите едва ли ще събере необходимата подкрепа за окончателното му гласуване.

Управляващите си поставиха за цел да приемат нови текстове до края на годината. Проектът на ГЕРБ предвижда под една шапка да минат четири органа, които досега се занимават с превенция на корупция. Идеята е ръководителят на новата структура да се избира от парламента с обикновено мнозинство, а после избраният председател да предлага състав на органа, който отново да бъде одобряван от депутатите.

8 депутати от ДПС, начело с лидера на партията Мустафа Карадайъ са внесли предложения за отпадане на ключови текстове от проекта. Те са поместени в глава девета и са свързани с правото на бъдещия антикорупционен орган да извършва проверки на високопоставени лица, да използва специални разузнавателни средства и оперативно-издирвателна дейност.

С отпадането на тази глава, проектът се превръща в компилация на досега съществуващо законодателство.

При гласуване на първо четене от ДПС настояваха да отпадне защитата на сигналоподателите, т.е. да може да им се търси отговорност, ако твърденията им не се потвърдят. Това е намерило отражение в предложения на ГЕРБ, а именно, че съдебна отговорност няма да носят само подателите на основателни сигнали - т.е тези, които са довели до разкритие.

Темата кой и как да назначава новият орган и неговите членове беше широко обсъждана преди гласуването на проекта и дори влезе за обсъждане на Консултативен съвет по национална сигурност при президента.

Идеята на ГЕРБ е председателят да се избира от парламента, а след това той да посочва останалите членове. От "Обединени патриоти" предлагат броят на членовете на комисията за борба с корупцията да е 9 - заедно с председателя, а не 5.

Заедно с ДПС те искат парламента да избира членовете на бъдещия орган. Това предполага отново да има квотно разпределение по партии в новото звено.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари