Д-р Пламен Попов: Увеличава се употребата на екстази

0
Това се случва най-често в заведенията
Това се случва най-често в заведенията Видео: БНТ

В последната година младите българи са употребявали най-често канабис, но хероинът праща най-много хора в клиники.

Това показва ежегодният доклад на Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании.

Какви са методите за контрол при употребата на забранени от закона вещества - темата в Сутрешния блок на БНТ дискутираха д-р Пламен Попов – директор на Национален център по наркомании, Александър Панайотов – директор на Национален фокусен център към НЦН и Тихомир Безлов от Център за изследване на демокрацията.

Д-р Пламен Попов – директор на Национален център по наркомании: Не може да се говори за криза при употребата на наркотици. Увеличава се обаче употребата на екстази, основно в масови заведения като дискотеки и клубове.
Александър Панайотов: Канабисът в най-употребяваното вещество както в България, така и в ЕС. Наркозависимите в България са около 30-40 хил., т.е. такива с проблемна употреба на наркотици. 11,2% от хората в България са употребявали някога в живота си някакво наркотично вещество, това е около половин милион българи. Също имаме данни за употреба през последната година и през последните 30 дни. Вижда се, че има навсякъде тенденция на увеличения.
Тихомир Безлов – Център за изследване на демокрацията: През 2003 г започна бързо нарастване на употребата на канабис в България. Забелязва се обаче едно стегниране на употребата на канабис 2019 г. спрямо 2018 г.
Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари