Австралия разреши употребата на екстази и халюциногенни гъби за медицински цели

0
Тези, които са "за" законопроекта, се надяват, че това ще доведе до пробив в лечението на определени психични заболявания
Тези, които са "за" законопроекта, се надяват, че това ще доведе до пробив в лечението на определени психични заболявания

Тези, които са "за" законопроекта, се надяват, че това ще доведе до пробив в лечението на определени психични заболявания

Австралия стана една от малкото страни в света, които позволяват медицинско лечение на определени психични проблеми с използването на MDMA и психоделични гъби, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Оторизираните психиатри ще могат да предписват тези вещества от 1 юли, известни още като екстази и псилоцибин, за лечение на посттравматично стресово разстройство и някои видове депресия.

Канада и Съединените щати също позволяват медицинската употреба на едното или и на двете психоактивни вещества, но само при клинични изпитвания или със специални разрешения.

Австралия прекласифицира дрогата изцяло през февруари, след като Администрацията за терапевтични стоки на страната заяви, че веществата са „сравнително безопасни“, когато се използват в „медицински контролирана среда“.

Тези, които са "за" законопроекта, се надяват, че това ще доведе до пробив в лечението на определени психични заболявания.

"MDMA може да бъде полезен за лечение на посттравматичен стрес, докато псилоцибинът може да помогне при депресия", каза Майк Мъскър, изследовател на психичното здраве и превенцията на самоубийствата в Университета на Южна Австралия.

MDMA „дава на хората усещане за свързаност и улеснява хората да се свързват с терапевт, както и да говорят за някои лоши лични преживявания“, добави той.

"Псилоцибинът от друга страна „психо-духовен ефект, който не бихте получили с традиционните лекарства“, смята специалистът. Има надежда, че това може потенциално да накара пациентите да се чувстват по-добре за живота си и да ги накара да искат да живеят.

Нетрадиционните терапевтици няма да бъдат широко използвани до 2024 г. и процесът на тяхното предписване ще изисква повече ангажираност.

MDMA, например, вероятно ще включва три лечения в продължение на пет до осем седмици, като всяка сесия ще продължава около осем часа.

"Промените поставят Австралия "много напред" в проучването на медицинските ползи от лекарствата", заяви д-р Дейвид Калдикот, консултант по спешна медицина и клиничен изследовател на лекарства в Австралийския национален университет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари