Част от индустриалната зона в Русе вече няма да е безмитна

0
Към терени в индустриалната зона има инвеститорски интерес, коментира зам.-министърът на икономиката Александър Манолев
Към терени в индустриалната зона има инвеститорски интерес, коментира зам.-министърът на икономиката Александър Манолев

Част от индустриалната зона в Русе вече няма да е безмитна.

Свободна зонаРусе, или бившата безмитна зона функционира по специални правила. В зоната могат да бъдат внасяни стоки от трети страни, като Турция например, които не подлежат на облагане с мита и ДДС, за неограничен срок от време. Към терени в индустриалната зона има инвеститорски интерес, коментира зам.-министърът на икономиката Александър Манолев, цитиран от Монитор.

Три компании разширяват бизнеса си в индустриалната зона до София.

В Божурище фирмите ще инвестират 12 млн. лв. и ще открият нови 40 работни места, допълва Монолев.

Министерството има амбицията да развие повече индустриалната зона във Видин. Заявен инвеститорски интерес към нея има от Германия и от други държави от Централна Европа, които искат да използват и предимствата на река Дунав като транспортен коридор.

Възможностите за чужди инвестиции в Югозападна България, също се подобряват, смята Манолев, където до момента няма обособена индустриална зона. По темата има развитие, в Сандански вече тече процедура за промяна на статута на земята, където ще бъде бъдещата зона. Към терени има интерес от гръцки компании, както и от инвеститори от трети страни. Зам.-министърът е провел няколко срещи с бизнесмени от Индия и Китай, които искат от една страна да разкрият производство на място, с което да стъпят на европейския пазар и същевременно да използват транзитна логистична база за трети страни през солунското пристанище.

Според информация на икономическото министерство в Кърджали предстои да се актува теренът за изграждане на индустриалната зона. Процедурата е в напреднала фаза, за да влезе в активите на индустриалната зона и вече да се продават площи на инвеститорите. Към проекта още преди да е стартирал има заявен инвеститорски интерес от компания с около 100 млн. евро годишен оборот и клиенти на няколко континента. Сред предимствата на проекта са близостта до две граници, която превръща Кърджали в потенциален регион за инвеститори от Гърция и Турция, така и от други трети страни, имащи интерес да стъпят на единния европейски пазар, коментира още Манолев.

Инвестиции осигуряват 6700 нови работни места показва статистиката за първите 10 месеца на годината. От началото на 2017 г. по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани 23 проекта на обща стойност около 300 млн. лв., които предвиждат разкриването на 5000 работни места. Паралелно в Българска агенция за инвестиции са подадени още 21 проекта, които са в процес на сертифициране, като те са на обща стойност над 770 млн. лв., а с тяхното реализиране ще се открият 1700 нови работни места.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари