Русенски учител получи специална награда за образование по икономика

2
Близо 16 000 ученици се обучават в областта на икономиката, заяви образователният министър проф. Галин Цоков
Близо 16 000 ученици се обучават в областта на икономиката, заяви образователният министър проф. Галин Цоков Снимка: МОН

Близо 16 000 ученици се обучават в областта на икономиката, заяви образователният министър проф. Галин Цоков

Близо 16 хил. ученици в момента учат в професионални паралелки, свързани с икономически дисциплини, което е малко над 10% от всички, включени в професионалното образование и обучение. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на връчването на годишните награди за образование по икономика на ученици, учители и директори в конкурс, организиран от Висшето училище по застраховане и финанси, Синдиката на българските учители и Националната асоциация на преподавателите по икономика. По думите на проф. Цоков учениците в тези икономически паралелки получават не само професионални компетентности, но и умения, с които ще могат да се справят в живота, съобщават от МОН.

Тяхната работа, свързана с обсъждане на различни проблеми, винаги изисква екипност за решаване на конкретни казуси. Професионалното образовани и това, което е в областта на икономиката, е компетентностно ориентирано, насочено не само към изпитването, а към създаването на конкретен продукт в работата на учителя и на ученика“, подчерта министърът. Според него опитът на професионалното обучение в икономическата сфера е много важен и би бил полезен при промени в модела на нашето образование като цяло. „Доброто съвременно образование обаче не може да бъде затворено само в предучилищното, или в училищното, или в университетското образование. То е цялостна екосистема, която трябва да се развива като едно цяло“, каза още министърът.

Той поздрави създателите на Националната асоциация на преподавателите по икономика и инициаторите на конкурса от Висшето училище по застраховане и финанси и Синдиката на българските учители. „Това е още един начин за издигане на обществения престиж на учителската професия и на образователните лидери, а и за популяризиране на професионалното обучение“, посочи министърът. По думите му тази инициатива може да се мултиплицира в други университети – да се подкрепят начални учители или преподаватели по различни предмети – история, география и др. „Това ще бъде още една възможност да заздравим връзката между началните и средните училища с висшето образование, а учителите да имат още възможности за повишаване на своята квалификация и заедно да обсъждат професионални теми в университетите“, обясни още той. Министърът цитира мнението на създателя на глобалното изследване PISA д-р Андреас Шлайхер, който каза при посещението си в България, че е много важно в образователната система да има професионални общности от учители и директори, които да обсъждат професионални проблеми.

На събитието присъстваха ректорът на ВУЗФ проф. д.ю.н. Борис Велчев, председателят на СБУ д-р Янка Такева, председателят на Националната асоциацията на учителите по икономика д-р Илинка Патърова, началници на регионални управления на образованието, директори, учители и ученици, както и на компании, които подпомагат обучението на учениците.

По време на събитието бяха връчени награди на ученици от 12 клас, които и получават бонус при записване в бакалавърски програми на ВУЗФ, на учители, които ще могат да запишат магистратура и на директори, които биха пожелали да станат докторанти. Министър Цоков връчи наградите на Маргарита Коцева от Национална търговско-банкова гимназия – София, на Станимира Петрушева от Национална финансово-стопанска гимназия – София и на Анелия Попова от Професионална гимназия по икономика и туризъм "Проф. д-р Асен Златаров“ в Петрич.

Всички отличени в трите категории на конкурса:

„Ученик на годината 2023 година“:

Милен Златев, ученик 12 клас, ПГИ “Иван Илиев”, Благоевград Никол Богданова, ученичка 12 клас, Неврокопска гимназия Димитър Талев, Гоце Делчев Александра Караиванова, ученичка 12 клас, Национална търговска гимназия – Пловдив

Специални награди:

Боян Янев, ученик 12 клас, Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев“, Сандански Вивиан Петрова, ученичка 12 клас, ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“, Видин Мелин Вели, ученичка 12 клас, СУ Йордан Йовков, Кърджали

„Учител на годината за 2023 годината“:

Маргарита Коцева, старши учител НТБГ, София Станимира Петрушкова, старши учител НФСГ, София Анелия Попова, старши учител ПГИТ "Проф. д-р А. Златаров"- Петрич

Специални награди:

Ирена Петрова, учител, СУ „Христо Ботев“, Ихтиман Анета Ангелова, главен учител ПГИУ „Елиас Канети“, Русе Василена Кръстанова, учител, Професионална гимназия по туризъм “Проф д-р Асен Златаров”- Варна

„Директор на годината за 2023 г.“:

Мая Гешева, директор на Национална финансово-стопанска гимназия, София Д-р Ваня Минева, директор на 15 СУ “Адам Мицкевич”, София. Мария Георгиева, директор на Неврокопската професионална гимназия “Димитър Талев”, Гоце Делчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Галена Танмазова
    Как няма да е Биляна Алексиева, след като и тя като шефа на ОДМВР Русе е ГЕРБаджийка до мозъка на костите и е назначен на поста си не въз основа на реални качества и умения, каквито не притежава, а въз основа само и единствено на партийни поръчения и то на мафията, защото ГЕРБ=МАФИЯ!
  • 4
    2
    Бивш
    Щом баба Янка е там ,всичко е тип-топ ! Ей, прост народ има сред даскалите !
  • 7
    1
    Ангелов
    Ние си знаем, че най-добрият директор на Русенско училище всяка година ще е директорката на ОУ "Отец Паисий" Биляна Алексиева! Освен нея има и други много добри директори!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари