Пламен Панчев: Нужна е децентрализация, в Русе индустрията набира голяма скорост

0
Инж. Панчев е изпълнителен директор на Тракия икономическа зона - един от най-големите икономически проекти в България
Инж. Панчев е изпълнителен директор на Тракия икономическа зона - един от най-големите икономически проекти в България Снимка: Кадър от Bloomberg TV Bulgaria

Инж. Панчев е изпълнителен директор на Тракия икономическа зона - един от най-големите икономически проекти в България

"Има наложено негативно отношение в обществото по повод публично-частното партньорство - общините се страхуват да не бъдат обвинени в непрозрачност, а бизнесът се притеснява, че без ясни правила не е възможно да се реализират проекти. Децентрализацията трябва да започне в България, за да се развият всички общини в различни краища на страната. До половин година се очаква да се съобщят добри новини за инвестиции в Тракия икономическа зона, които могат да привлекат българите да се върнат от чужбина."

Това коментира инж. Пламен Панчев, изпълнителен директор на Тракия икономическа зона, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Панчев заяви, че е доволен от изборните резултати в общините, с които си партнират, тъй като резултатите показват, че избирателите са доволни от работата на общините до сега, като ги преизбират. Гостът смята, че темите за децентрализацията и публично-частното партньорство не бяха застъпени в предизборните кампании на кандидатите в страната.

По отношение на публично-частното партньорство се налага негативно отношение в обществото, обясни гостът. От една страна общините се страхуват да не бъдат обвинени в непрозрачност, а бизнесът не е убеден, че без ясни правила е възможно да се реализират по-големи проекти.

Има случаи, в които общини губят инвестиции в последните години, което трябва да накара участниците да се амбицират и да преодолеят пропуските, смята гостът. Той допълни, че в техния опит са научили важността на предварителната работа и че трябва да си упорит и с малки стъпки да напредваш. Той се надява Планът за възстановяване и устойчивост да допринесе за развитието на индустриалните зони и до 2026 г., когато ще приключи програмата, да може да се наблюдават реални инвестиции.

Качеството на работа на общинската администрация има същата роля в успеха на един проект като подготовката от страна на държавната администрация и ролята на бизнеса. Гостът обясни, че последният инвеститор, който е влязъл в Тракия икономическа зона е имал условието за бързина, което може да се гарантира само при добра работа с общините. Той допълни, че общините, с които работят, са изградили екипи, с които могат в рамките на два месеца да се издаде решение за строеж. Това създава предвидимост. Това е възможно само с добра съвместна работа и изключително много предварителна работа, обясни гостът.

Изключително важна е ролята на общинския съвет, тъй като за да бъде работата успешна, трябва всички страни да работят заедно. Гостът обясни, че за да убедиш общинските съвети да работят с бизнесите, трябва бизнесите да отидат със силен и ясен план и да обясниш защо това би било изгодно за двете страни. Той допълни, че те са внесли десетгодишен план за развитие, в общините с които работят.

Панчев обясни, че в преди е имало негативно влияние разминаването в политическата сила, от която е кметът, и общинския съвет в дадена община, но в последните години местната власт винаги е готова да загърби тези проблеми по между си, за да се изпълнят положителни и смислени проекти. Той допълни, че не е притеснен от пъстрите общински съвети.

„Трябва да започне да се случва децентрализацията в България."

Гостът разказа, че са били поканени в консорциум в Италия, в който влизат много компании и общини. От Италия са били учудени от ниското ниво на децентрализация у нас.

Панчев обясни, че в Северна България има не малък бизнес. В Русе и Долна Митрополия, с които си партнират, индустрията набира голяма скорост и е оптимист за региона, като се надява да реализират проект в Северна България до 2024 г.

За двете големи инвестиции, които се очакват в Тракия икономическа зона, гостът се надява до половин година да съобщят добри новини. По една от инвестициите работят самостоятелно, а за другата икономическият интерес е разпределен в няколко региона на страната. И двете са високо технологични и ще носят висока добавена стойност, обясни гостът и се надява инвестициите да върнат специалисти в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    ами дайте
    да го запалим града, за какво са ни само пенсионери?!? Явно те са най-големия проблем за някои, само дето забравят една сентенция
  • 3
    2
    222
    Сега ли забелязвате какви са хората по улиците.поне от 10-15години вечер светят по няколко прозореца на блок.Масово
  • 3
    1
    фена на Путин
    Русе набира отпадъци, мизерен и ултра прашасал въздух. Набира най-голямата си скорост по обезлюдяване. Внимателно се загледайте по пешеходците, около 80% са неактивни икономически пенсионери. Няма млади.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари