11 години копнея да чуя жадуваното "мамо"!

0

Божидар Спасов от София се ражда през 2006 г. В началото расте и се развива нормално, а родителите му не подозират, че може би никога няма да проходи и проговори.

Още преди да навърши година обаче, момчето развива 4 болести - начален стадий на квадриплегия (парализа и на четирите крайника), епилепсия, детска церебрална парализа и рядкото заболяване полимикрогирия, открита малко по-късно.

Въпреки това, майка му Полина Божилова не се отказва и след непрекъснати двигателни рехабилитации при специалист, на 2-годишна възраст, Боби има изключителен напредък. Той пълзи, отваря шкафове и вади чиниите от там. "Още малко и щеше да проходи. Живеех с надежда, вярвах, че ще успеем. Дори и лекарите вярваха", споделя Полина. Тогава детето прави епилептичен гърч. С времето пристъпите стават все по-чести, а лекарствата все повече. Постепенно той губи и придобитите умения.

Като всяка майка, Полина мечтае да види как детето расте, тича и лудува в парка, как прави бели, да чуе и жадуваното „мамо”. 11 години по-късно все още копнее за това, СНИМКА: Личен архив

"И аз като всяка майка копнеех да гледам как детето ми расте, как тича и лудува в парка, как прави бели, да чуя жадуваното „мамо”. 11 години по-късно все още копнея за това", натъжава се майка му.

Преди 2 години "24 часа" разказва историята на Боби като едно от децата, на които БГ Коледа помага. Днес, 11-годишното момче отново се нуждае от помощ, защото има възможност да се подобри.

През декември детето е прегледано от проф. Ердал Карайоз, специалист в лечението със стволови клетки от истанбулската клиника Лив Хоспитал. По това време той е в България и прави безплатни консултации на пациентите тук. Заключението на професора е, че за Боби има шанс. Според него вливане на стволови клетки, взети от пъпна връв на новородени, би му помогнало да подобри двигателните си умения и да придобие нови.

"Имаме оферта от клиника "Лив Хоспитал" за 3 вливания и едномесечна физиотерапия с непрекъснато лекарско наблюдение, която възлиза на 38 000 долара. До момента са събрани 37 200 лева. При добри показатели и видимо подобрение, ако е необходимо ще се наложат още вливания, но за сега са необходими три. Лекарят дава големи надежди, че детенцето ми ще се подобри значително, че ще укрепне и придобие умения, че не е изключено дори да проходи!", надява се Полина.

"Бобчо вече е все по-спастичен, все по-тежък, а процедурите все по-пасивни. В повечето дневни центрове беше отписан или неприет, защото няма "потенциал" и има епилепсия. А повечето лекари казват, че вече няма какво да се направи", споделя майката трудностите, които среща.

Тя обаче не губи надежда, нито спира да се бори. Това е моето дете, за което в последните 11 години от живота си се превърнах освен в майка и в квалифициран лекар, казва тя. Затова и приема предложението на проф. Карайоз като възможност да помогне на сина си.

Полина е кандидатствала за финансиране и във фонда за лечение на деца в чужбина, но получава отказ, защото вливането на клетки било експериментален метод и за него не се отпускат средства.

"В България възможностите се изчерпаха. За съжаление развилата се при Бобчо епилепсия е резистентна на лекарства, направената преди 4 години операция с вагусов стимулатор вече също не помага. Пристъпите му са тежки, ежедневни и мъчителни, но малката му душа се бори и не се предава. Не мога да му обещая много време, безоблачни игри, не мога да му обещая, че ще ходи, че ще играе, не мога да му обещая нищо от това, което всички здрави хора приемаме за даденост. Но мога да му обещая, че колкото и да е трудно и невъзможно, ще се опитам да му дам шанс да изживее живота си поне малко по-комфортно, без болка и гърчове. Това, може би е една от последните възможности за моята малка звездичка, надявам се да успеем и да съберем парички, за да направим вливане!", отправя своя апел майката. 

Повече информация може да намерите и във фейсбук на страницата "Да помогнем на Бобчо".

Дарителската сметка, по която могат да се преведат средства в помощ на Боби е:

Банка : Уникредит Булбанк


     IBAN: BG81UNCR70001521373481 (в лева)

     Титуляр: Божидар Георгиев Спасов


     Основание за превода: За лечението на Божидар Спасов

На името на Боби има открит и DMS номер 17 777, на който може да изпратите SMS с текст "DMS BOJIDAR".

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари