Русенци не желаят изграждането на бежански център!

2
Дори и самите слухове за подобно начинание нагнетяват напрежение сред обществото
Дори и самите слухове за подобно начинание нагнетяват напрежение сред обществото

ДО ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – РУСЕ

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

От членовете на групата общински съветници „ПАТРИОТИТЕ ВМРО, ГЛАС НАРОДЕН

Галин  Григоров

Иво Пазарджиев

Нина  Крушева

Севдалин Ангелов

Ивета Георгиева

Владо Владов

Мариета Волф

Относно: Приемане на декларация против изграждането на бежански центрове от отворен и затворен тип в град Русе

УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

Скоро в русенски медии се появи информация, че край град Русе ще бъдат изградени общежития от затворен и отворен тип, в които да се настаняват нелегални имигранти. Този евентуален акт на демонстрация на криворазбрана солидарност ще има еднакво негативен краткосрочен, но и дългосрочен ефект. На мнение сме, че русенските граждани не одобряват изграждането на каквито и да било центрове за настаняване на бежанци. Дори и самите слухове за подобно начинание нагнетяват напрежение сред обществото.

Няма нищо по-ценно от живота и безопасността на гражданите! Пред нас не бива да стоят други интереси, освен тези да опазим спокойствието и просперитета на русенци. Практиката от други подобни общежития, изградени на територията на други общини, показва, че настанените в тях лица не подлежат на социализация и интеграция.

Това в общия случай са хора, които по своя характер представляват криминогенен състав. Те извършват престъпления! Евентуалното присъствие на подобни елементи представлява заплаха за сигурността. Последствията нямат в никакъв случай положителен характер – повече средства, отделени за постоянни полицейски патрули в района, където са разположени нашествениците. Помислете, уважаеми колеги общински съветници и за риска, на който ще изложим и нашите полицаи, които ще имат вменен ангажимент да охраняват имигрантите.

Не е за пренебрегване и въпросът за здравните грижи към този контингент от хора. Неминуемо някои от тях се нуждаят от прегледи, консултации или болнично лечение. Кой ще плати разходите за тези грижи? Дали няма да се наложи да си спомним за някои заболявания, които нашата страна е отдавна забравила?

Нека не превръщаме своя град в зона на засилено полицейско присъствие, а да се фокусираме върху реалните проблеми, пред които са изправени русенските граждани – нежеланието на държавното управление за поемане на ясен ангажимент за изграждане на нов път Русе – Бяла, липсата на добра бизнес среда и поминък, замърсеният въздух, среднощните гонки с автомобили и мотоциклети, несъществуващ реално „интегриран” градски транспорт.

От всички нас зависи да не се поддаваме на външен натиск, а да търсим и изтъкваме единствено правдивите аргументи на нашите общи интереси най-вече като общество. Всяка проява на показна съпричастност с една битка, която не е българска,ни отдалечава от заветната ни цел – да изградим модерно и демократично общество. Такова, в което хората живеят достойно и без страх за своята сигурност и собственост. Нека мислим за бъдещето без излишно да се обременяване с норми на поведение, които някой друг иска да ни наложи!

Съгласно чл. 21, ал. 2 от ЗМСМА в изпълнение на правомощията си общинският съвет може да приема декларации. Посоченият проблем с изграждането на общежития за бежанци освен че е въпрос от местно значение, е от голям обществен интерес.

С оглед на това, на основание чл. 63, ал. 2, т. 3 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Русе, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация, предлагаме общинският съвет да приеме следното

Р Е Ш Е Н И Е:

На основание чл. 21, ал. 2, във връзка с чл. 21, ал.1, т. 23 от ЗМСМА, Общински съвет – Русе реши:

  1. Приема Декларация срещу изграждането на бежански центрове от отворен и затворен тип на територията на Община Русе, както следва:

ДЕКЛАРАЦИЯ

Ние, общинските съветници, категорично се противопоставяме срещу намеренията за изграждане на бежански центрове от отворен и/или затворен тип на територията на община Русе. Считаме, че подобни действия следва да бъдат съобразени с обществената нагласа и желания на гражданите в тази насока.

Поради това настояваме:

  1. Да не се допуска разкриване на бежански центрове от открит и/или закрит тип на територията на Община Русе.
  2. Да се предприемат всички позволени от закона действия, за да не се допусне насилствено изграждане от страна на централната държавна власт на подобни общежития на територията на Община Русе.
  3. Да се заяви категорично, че за решаването въпроси, касаещи местната сигурност и здравето на русенци, винаги приоритет са имали гражданите. Никой няма право да вкарва в дневния ред на обществото въпроси, които изискват силно обществено обсъждане или дори провеждането на местен референдум.

Декларираме готовността Община Русе да работи в насока за адекватно и отговорно решаване на проблема в полза на гражданите на община Русе.

В дните, когато българите имат най-голяма нужда да бъдат обединени, настояваме за категорични действия от страна на правоохранителните органи с цел запазване на спокойствието на гражданите.

Общински съвет-Русе категорично се обявява против изграждането на бежански центрове от открит и/или закрит тип и ще води непримирима борба, използвайки всички възможни и позволени от закона действия срещу тяхното разполагане на територията на община Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари