ВМРО предлага избора на обществен посредник в Русе да бъде таен

1
Считам, че това е най-добрият начин гласуването да бъде по вътрешно убеждение, пише в становището си Асен Даскалов
Считам, че това е най-добрият начин гласуването да бъде по вътрешно убеждение, пише в становището си Асен Даскалов

"Считам, че това е най-добрият начин гласуването да бъде по вътрешно убеждение", пише в становището си Асен Даскалов

След четири неуспешни конкурса, проведени за избор на обществен посредник през 2013, 2014, 2017 и 2021 година, към момента е обявен нов такъв. Поредицата от неуспешни процедури обаче предполагат, че нещо следва да бъде променено, за да има успешно приключил избор, смятат съветниците от ВМРО в своя позиция, съобщиха от партията.

Според председателя на групата общински съветници Асен Даскалов, трябва да се промени начинът на гласуване от старейшините при вземане на решение за избор. Към момента е предвидено това да става чрез явно гласуване с мнозинство от 2/3 от общия брой на общинските съветници.

Според Даскалов обаче Законът за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) дава възможност по определени въпроси гласуването да бъде тайно. „Считам, че това е най-добрият начин гласуването да бъде по вътрешно убеждение“, пише в мотивите си председателят на патриотите в местния парламент.

Предложението, което юристът прави, е за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на обществения посредник на територията на Община Русе. Според него причините и мотивите, които налагат нещо подобно, е възможността общинските съветници да могат да заявят волята си по силата на вътрешното убеждение, а не под външен натиск. Сред целите, които се поставят с приемането на измененията в Правилника е увеличаване вероятността да бъде избран омбудсман сред поредицата от неуспешни избори.

*На снимката двамата кандидати Милена Цонева – Георгиева и Мариян Димитров

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари