Кой точно спаси българските евреи?

0
Руското и българското външни министерства изпаднаха в спор
Руското и българското външни министерства изпаднаха в спор

Руското и българското външни министерства изпаднаха в спор кой точно е спасил българските евреи.

Повод за коментара от наша страна стана изявление на Мария Захарова, говорител на руското МВнР, предаде БТВ.

„В годините на Втората световна война благодарение на нашите войни беше предотвратено депортирането на евреи от България и така около 50 хил. души бяха спасени от неизбежна смърт”, заяви Захарова на брифинг.

Нейният коментар е по повод последните графити на антисемитска тематика, които са се появили на Паметника на съветската армия в София. Представителката на руското външно определя станалото като цинично в „светлината на спасяването на българските евреи от Червената армия”.

Нашето външно министерство побърза да отговори на твърденията.

„Когато български граждани застават на релсите пред влаковите композиции, пътуващи към нацистките лагери на смъртта, когато представители на българския политически, икономически и интелектуален елит пишат протестни писма в защита на българските евреи, а висши йерарси на БПЦ се присъединяват към събраните за депортация евреи, заявявайки, че сънародниците могат да бъдат откарани в лагерите само заедно с тях, Червената армия е на хиляди километри от границите на България”, заявиха от ведомството.

В съобщението се посочва още, че подобни опити за подмяна на историческите факти не помагат за общочовешката кауза на борба с възраждането на антисемитизма.

Източник: Бтв
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари