Сърбия получи първи удар от Брюксел заради флирта си с Русия

0
Цяла група преговорни глави няма да бъде отворена, защото Белград отказва да се присъедини към санкциите на ЕС срещу Москва
Цяла група преговорни глави няма да бъде отворена, защото Белград отказва да се присъедини към санкциите на ЕС срещу Москва Снимка: Getty Images

Цяла група преговорни глави няма да бъде отворена, защото Белград отказва да се присъедини към санкциите на ЕС срещу Москва

Групата преговорни глави, наречена Клъстер 3, няма да бъде отворен за Сърбия през юни в Брюксел, защото страната не е наложила санкции срещу Русия, каза сръбската министърка по европейската интеграция Ядранка Йоксимович, цитирана от БГНЕС, предава СЕГА.

Клъстер 3, който Сърбия очаква по пътя към европейската интеграция, включва, наред с другото, информационното общество и медиите, данъчната система, икономическата и паричната политика.

Йоксимович каза пред РТС, че клъстерът няма да бъде отворен, въпреки че е готов, като посочи еспазването на режима на ограничителни мерки срещу Руската федерация" като причина за неотварянето на нов клъстер.

Въпреки гласуването в няколко резолюции на ООН, осъждащи инвазията на Русия, и западния натиск Сърбия се съпротивлява да наложи санкции на Москва.

"Очакват ни много предизвикателства - енергийната, хранителната и всякакви други кризи, които трябва да разрешим, и е важно Сърбия да върви твърдо по европейския път", каза Йокимович.

Тя нарече войната в Украйна "най-голямото предизвикателство за Европа" след падането на Берлинската стена, защото това е конфликт, в който едната страна е ядрена сила.

На въпрос какво е полето за маневриране, когато става дума за санкции, Йоксимович каза, че тук не става въпрос за поле за маневриране и че Сърбия е показала пълна ангажираност. Тя добави, че Сърбия споделя същите ценности на зачитане на международния мир и ред и неприкосновеността на териториалната цялост.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари